10 stvari koje morate da znate ako ste vlasnik psa

Vlasnike pasa često muče pitanja bez odgovora, a veterinari su konačno dali odgovore na neka od njih. Ove stvari morate da znate ako ste vlasnik psa.


Zašto su psima nosevi uvijek vlažni?
“Glavni razlog zbog kojeg su psima nosevi mokri je zato što luče izlučevinu koja im pomaže da osjete miris”, rekla je veterinarka Vitni Miler.“Međutim, oni se takođe znoje kroz nos i čiste nos jezikom”, objasnila je.
Zašto pseće šape imaju miris kao čips od kukuruza?
“Baš kao i ljudi, psi također imaju bakterije i gljivice na površini kože, uključujući i šape. Te bakterije mogu stvoriti miris kao što je onaj kukuruznog čipsa ili kvasca”, kaže veterinar Robert Koton.

Jesu li neke pasmine agresivnije od drugih?
“Nijedna pasmina nije prirodno agresivna i na taj način je ne treba kategorizovati. Neke pasmine imaju manju volju da slušaju vlasnike, ali čak i ti psi mogu biti vrlo ljubazni i privrženi ako su u rukama odgovornog vlasnika”, rekao je Koton.
Mijenjaju li psi ličnost nakon kastracije?
Veterinar Džejmi Ričardson objasnio je da uklanjanje reproduktivnih organa psa u odgovarajućem uzrastu ne utiče na ličnost psa. “Ne postoji naučna literatura koja bi sugerisala da kastracija pse čini manje energičnima ili lijenima”, rekao je Ričardson.

Da li je u redu hraniti psa samo suhom hranom?
Ričardson je rekao da suha hrana može biti jednako zdrava kao i konzervirana hrana.
“Potpuno je u redu hraniti vašeg psa suhom hranom, pod uslovom da je visokokvalitetna i da udovoljava životnom dobu, načinu života i svim pojedinačnim zdravstvenim potrebama”, rekao je.
Koji psi više laju – mali ili veliki?
Veterinar Geri Rihter rekao je da su, iako je svaki pas drugačiji, mnogi manji tipovi pasa zapravo uzgajani da budi glasni.“Neke pasmine, poput minijaturnih pinčeva, uzgajane su za čuvanje. Ostali psi, poput bigla, rođeni su kako bi lovili i upozoravali svog vlasnika na plijen”, objasnio je.

Jesu li muški psi prijateljski raspoloženiji od ženki?
“Pol nema veze s tim koliko je pas druželjubiv. Sve zavisi od odgoja i socijalizaciji”, objasnio je kratko veterinar Robert Koton.
Da li psi imaju dominantnu šapu?
Psi zapravo mogu imati dominantnu šapu. “Korišteno je više testova koji to mogu da procjene”, rekao je Miler. “Svrha ovih testova je da se posmatra ponašanje psa u određenom vremenskom periodu i da se utvrdi koliko često koriste lijevu ili desnu šapu pri nekim aktivnostima”, objasnio je.

Da li psi mogu da jedu sirovo meso?
Neki vlasnici odlučuju da psa hrane sirovim mesom, ali nekuhana govedina ili svinjetina ne preporučuju se, kaže Ričardson.“Usprkos rastućoj popularnosti takozvanih vučjih dijeta, nema dokaza da hranjenje psa sirovim mesom povoljno utiče na zdravlje. Naprotiv, može doći do prehrambene neravnoteže, hipertireoze uzrokovane lošom ishranom i bakterijske infekcije”, rekao je.

Može li se neko alergičan na pse uopšte prilagoditi životu sa psima?
Oni koji su alergični na pse vjerojatno su čuli teoriju da je moguće vremenom se prilagoditi životu sa psima. Nažalost, među stručnjacima ne postoji konsenzus oko toga da li je to istina, ili nije.“Jedna teorija kaže da je moguće navići se na pseće alergene čim smanjite stepen osjetljivosti imunološkog sistema, ali teško je sa sigurnošću znati kako se taj stepen smanjuje”, rekao je Rihter
Izvor:hocu.ba