Vlasnici mačaka otporniji su na koronavirus (VIDEO)

Poljska doktorica Sabina Olex-Condo koja radi na odjelu hitne pomoći u bolnici u Madridu, gdje je svakodnevno u kontaktu sa oboljelima od infekcije COVID – 19, otkrila je da njene kolege koje imaju mačke ne obolijevaju od virusa i da nastavljaju dolaziti na posao. U međuvremenu, mnogi koji nemaju kućne ljubimce oboljeli su od koronavirusa i bili su na bolovanju.Sličan obrazac je primijetila i među pacijentima, koje je ponekad pitala o njihovoj situaciji kod kuće.


Većina pacijenata koji dođu u bolnicu nemaju kućne ljubimce, otkrila je. Iako su ovo bila samo zapažanja koja nisu potkrijepljena medicinskim istraživanjima, dr. Olex-Condo je za časopis Głos Wielkopolski rekla:“Poznato je da mačke imaju mačji oblik koronavirusa koji ne može preći na ljude. Stoga je moguće da ljudi koji imaju svakodnevni bliski kontakt sa mačkom koja je nosilac tog virusa, mogu imati antitijela na mačiji virus. A ova antitijela također mogu uništiti ljudski virus.”

Za sada se relativno malo zna o koronavirusu, a dr. Olex-Condo nema saznanja da li je neko uradio istraživanje o tome kako kućni ljubimci mogu učiniti ljude imunim na njega.“Međutim, važnost kontakta sa životinjama za ljudski imunitet već je izučena i ta činjenica je dokazana.”, dodala je. Potrebna su dodatna istraživanja na ovu temu, ali doktorica kaže da bi vrlo rado podijelila svoja saznanja sa virolozima i tako dobila stručno mišljenje od njih.

U stručnom radu pohranjenom na serveru za biologiju BioRxiv pod naslovom: “Osjetljivost feretki, mačaka, pasa i različitih domaćih životinja na SARS-coronavirus-2”, tim iz Instituta Harbin Vet namjerno je zarazio nekoliko vrsta životinja, uključujući i mačke SARS-CoV-2.Rezultati su pokazali da se virus prenosio između mačaka, ali da nisu primijećeni simptomi COVID-19.Ovaj je rezultat zanimljiv u pogledu opažanja doktorice iz Španije – Sabine Olex-Condor da 100 bolesnika koji su imali teže simptome COVID-19, niti jedan od njih nije bio vlasnik mačke.Kao hipotezu je navela da zbog unakrsnog imuniteta, budući da su mačke poznati nosioci koronavirusa, vlasnici imaju blaže simptome COVID-19.Važno je naglasiti da rad sa Harbin instituta predstavlja pilot studiju.

Izvor: mreza-mira