Sfinks mačka – neodoljivi vanzemaljac

Čini ti se potpuno ludim da netko ima mačku bez dlake ili da je moguće uživati u draganju ćelavog kućnog ljubimca? Sfinks maca je dokaz da si potpuno u krivu, a vjerni uzgajivači ove vrste ističu njenu inteligenciju i jedinstvenu narav.


Sfinks – prirodna ćelavica
Bezdlakost kod mačaka je zapravo prirodna mutacija. I prije 1966. godine su se kotili bezdlaki mačići, ali ta se godina uzima kao godina rođenja vrste.Danas ipak sfinks mačke najviše potječu od tri ćelava mačića okoćena u Torontu 1978. godine.

Osobine vrste
Sfinks mace nisu sramežljive, jako vole ljude i pažnju. Pozdravljaju svoje vlasnike kada se vrate kući i vrlo su razgovorljive.Inteligentne su, zaigrane i vole se maziti. Vole i spavati u krevetu sa svojim vlasnicima. Općenito vole toplinu, pošto je temperatura njihova tijela nekoliko stupnjeva ispod temperature drugih mačaka.Ne vole biti na hladnim mjestima i obožavaju centralno grijanje.Ipak ne smiju biti previše izloženi suncu, njihova gola koža je osjetljiva na sunčeve zrake.Ne može se reći da je idealna za djecu, ali sve ovisi o njenoj osobnosti i socijalizaciji.Nikako nije agresivna i sve rješava umiljavanjem i zaigravanjem.

Zdravlje
Najviše problema imaju upravo s kožom, razvijaju alergije i gljivične infekcije. Obavezno treba zaštititi mačku kremom za sunčanje.Kao i sve druge životinje, sfinks mačke trebaju redovito odlaziti veterinaru na pregled i cijepljenje.

Prehrana sfinks mačke
Hrani se isključivo ćelavim miševima. Zezamo se, naravno.Količina hrane ovisi o dobi i zdravstvenom stanju same mace, ali svakako treba kombinirati kvalitetnu hranu koju mačka voli jesti.

Njega mačke
Sfinks mačke zahtijevaju stalnu njegu. Jednom tjedno je treba okupati, očistiti uši i podrezati nokte.Iako izgleda kao vanzemaljac i potpuno ćelavo, ova mačka ima paperjastu poddlaku.Sfinks mačke dolaze u raznim kombinacijama boja, a koža im je u onoj boji u kojoj bi bilo krzno kod normalne mačke.