Provjerite što sve dosad možda niste znali o mačkama (VIDEO/FOTO)

MAČKA je uz psa najpopularniji kućni ljubimac širom svijeta. Te životinje privlače ljude zbog građe tijela koju mnogi felinolozi i stručnjaci za mačke nazivaju remek-djelom.Ne samo zbog izgleda već zato što je tijelo mačke građeno tako da im omogućuje različite akrobacije. Primjerice, mačka može preskočiti pet puta veću visinu od vlastite.Tzv. plutajuće rame (prednje noge nisu spojene s ramenom i nemaju ključnu kost) omogućuje im skokove s visina tako da se ne ozlijede, a mačke imaju čak 230 kostiju (24 više od ljudi).


Sve navedeno čini ih dobrim lovcima, pogotovo dodamo li građi tijela njihovo strpljenje, velike oči i savršen vid i njuh.Naime, kad namirišu plijen, mačke sjednu i čekaju, a kad se plijen pojavi, kreće akcija. Sporo prikradanje, ukopavanje na mjestu i učinkovito svladavanje plijena.Mačke imaju očnjake koji su građeni tako da prilikom ugriza prodru između vratne kralježnice glodavaca ubijajući ih na mjestu.

Mačke su i pedantni ljubimci, koji 30 posto budnog života provedu čisteći se. Naglašavamo budnog jer mačke spavaju dvije trećine dana.Mogu proizvesti puno više zvukova, a ovako zvuče kada su ljutite.Često se tvrdi da mačke vole jesti miševe, ali istina je da one ne vole njihov okus. Također, unatoč raširenom mitu o tome da mačke vole mlijeko, ono za njih nije dobro jer teško razgrađuju laktozu.

Zanimljivo je i da mačke ne mogu razlikovati slatke okuse.Prosječna temperatura tijela zdrave mačke iznosi između 38 i 39,1 stupanj, dok bolesna mačka ima temperaturu ispod 37,7 ili iznad 39,4 Celzijeva stupnja.Ljudi imaju različite otiske prstiju, a mačke različite otiske njuške. Osim što su savršeni lovci i čistunci, mačke su izuzetno brze – mogu postići brzinu od čak 49 km/h.

Mačke kao ljubimci u prosjeku žive 15 godina, dok ulične mačke žive puno kraće jer stradavaju u prometu, čovjek ih otruje i slično.Animal Planet navodi još neke zanimljivosti o mačkama u koje je ljudima teško povjerovati: mačke su sisavci koji imaju najveće oči, većina plavookih mačaka rađa se gluha, mačje srce kuca duplo brže od ljudskog, one se vole razmnožavati za toplog vremena, a poput ljudi, i mačke mogu bit ljevaci i dešnjaci.Za kraj, važno je znati da jedna mačka tijekom života može imati 100-tinjak potomaka. U sedam godina zajedno s potomcima jedna mačka ”proizvede” 420 tisuća mačaka. Zato je, ako se ne bavite uzgojem, važno sterilizirati ili kastrirati mačku.Zanimljivosti o mačkama mogli bismo nabrajati do sutra, ali umjesto toga, pitamo i vas: Zašto volite mačke?