Ako ste zabrinuti za zdravlje svoje mačke, ove stvari morate pitati veterinara

Bilo da ste dugogodišnji vlasnik ili prvi put imate ljubimca, jedno je sigurno vremenom ćete sigurno morati posjetiti veterinara. Kao i svaki vlasnik, morate mu postaviti pitanja kako biste bili smireniji. Ovo su pitanja koja mu trebate postaviti:


Koju hranu trebam davati ljubimcu?
Pregledavanje polica u trgovini za mačke može biti zbunjujuće i umarajuće. Veterinar bi vam trebao reći koju hranu vaša mačka smije jesti, a ne radnik u pet shopu, jer on bolje poznaje rasu vaše mačke

Koliko moj ljubimac ima kilograma?
Budući da vlasnici rijetko uvide višak kilograma svog ljubimca, jer su stalno s njima, pitajte veterinara da li je vaš ljubimac debeo. Naime, višak kilograma može skratiti životni vijek vašeg ljubimca, kao i neuhranjenost.

Koliko fizički aktivan mora biti vaš ljubimac?
Vježbanje vam pomaže da se povežete sa svojim ljubimcem, održava njegovu kilažu i smanjuje nervozno ponašanje poput grebanja namještaja ili prevrtanja smeća. Svi ljubimci trebaju vježbati, ali stručnjaci se slažu da količinu aktivnosti treba odrediti po godinama, rasi i medicinskoj povijesti ljubimca.

Kakvi su mu zubi i desni?
Ljubimci odlično kriju kada ih nešto boli. Neki vlasnici mogu previdjeti zubne probleme svojih ljubimaca, sve dok ne bude prekasno. Loš zadah, truli zubi ili gubitak apetita mogu ukazivati na bolest zuba li na infekciju srca, poznatiju kao endokarditis.