8 Najboljih pasmina mačaka

Svaki vlasnik mačke zna za poznate stereotipe vezane uz njih: inertne su, ravnodušne i temperamentne.Ovdje ćete naći popis pasmina mačaka koje su, prema stručnjacima, najprijatnije.
Za početak, važno je napomenuti da razina ljubaznosti bilo koje mačke ne ovisi samo o njezinoj pasmini, već i o okruženju koje ste stvorili za nju.Stručnjaci vjeruju da gotovo svaka mačka može postati prijateljska i simpatična ako se o njoj pravilno brine od djetinjstva.Međutim, ako želite povećati svoje šanse da dobijete prijateljski raspoloženu mačku, evo pasmina koje su, prema mišljenju stručnjaka, sklonije ljubaznosti i susretljivosti.

Najdobroćudnije mačke

Burmanska mačka
Burmanska mačka je izrazito nježna i privržena, te s razlogom zauzima prvo mjesto.Odličan je izbor ako želite mačku koja uvijek leži u vašem krilu, sudjeluje u svim vašim aktivnostima prateći vas u stopu po stanu i s radošću vas dočekuje na vratima svaki put kada dolazite doma.Relativno male veličine, ali mišićave i iznenađujuće teške, svilenog krzna, često ih se opisuje kao “ciglu zamotanu u svilu”. Ove prijateljski nastrojene mačke zahtjevat će od vas pažnju, ali će vam isto tako uzvratiti ljubavlju. Uz njih se nikada nećete osjećati usamljeni. Odlično će se uklopiti u nepoznatom prostoru, super se slagati s drugim kućnim ljubimcima i djecom, a odgovarati će i alergičarima, budući da nemaju podlaku. Neustrasive su i zaigrane tjekom cjelog svog života.

Maine coon
Ove mačke se ne zovu bez razloga “nježni divovi”. Iako su veće od običnih mačaka, stručnjaci primjećuju da ti kućni ljubimci imaju vrlo blagi karakter.Njihova mjauk je visoki, lagani zvuk, koji na prvi dojam nije spojiv s tako velikim i lepršavim mačkama. Ove prijateljski raspoložene mačke obično se odlično slažu s ljudima i drugim mačkama, što ih čini idealnim ljubimcem za ljude koji imaju više kućnih ljubimaca u svom domu.

Sijamska mačka
U crtićima se ove mačke često prikazuje kao podmukle i lukave, ali ne vjerujte do kraja tome – sijamske mačke su zapravo vrlo ljubazne životinje!Stručnjaci hvale sijamske mačke zbog njihove znatiželje i inteligencije. Ovo je jedna od najzanimljivijih pasmina mačaka, ako ne i najznatiželjnija. Često ih jako zanima što njihov vlasnik radi i vrlo rado sudjeluju u svemu.Međutim, treba imati na umu da su sijamske mačke vrlo glasne.

Bombajska mačka
Tko kaže da crna mačka donosi nesreću? Ove crne ljepotice su izvrsni pratitelji i društvo, a unatoč nadimku “minijaturna pantera”, puno su sklonije tome da postanu prijatelj nego grabežljivac.Poznavatelji vjeruju da se ova veličanstvena stvorenja često dobro slažu s djecom. Ovo je vrlo prijateljski nastrojena pasmina mačaka, te savršeno pronalaze zajednički jezik i sa svojim vlasnicima i sa strancima.
Koje su još pasmine mačaka dobre?

Perzijske mačke
Iz nekog razloga, ove se lepršave mačke često pojavljuju na TV ekranima kao pratitelji Bondovih zlikovaca. Međutim, jedina je istina da se perzijske mačke vole ušuškati i maziti, te da uopće nisu povezane s negativcima.Ova je pasmina nježna i vrlo rado uzvraća našu naklonost prema njoj. Unatoč činjenici da se ove mačke vole maziti, obično nisu baš razigrane. Savršeno su društvo i pratitelji za one koji vole opušteno provođene vremena i ljenčarenje.

Egzotična kratkodlaka mačka
Egzotične kratkodlake mačke izravno su povezane s perzijskim mačkama – nastale su kao mješavina perzijske i američke kratkodlake mačke. Stoga su slične perzijskim mačkama i po izgledu i po karakteru.Budući da njihova kraća dlaka zahtijeva manje njege od krzna njihovih perzijskih kolega, često se opisuju kao idealna alternativa perzijskim mačkama, te pogodna za ljude gušćeg rasporeda.Što se tiče njihovog karaktera, egzotična kratkodlaka mačka vrlo je prijateljski nastrojena i odana svome vlasniku. Međutim, to se ne može reći za nepoznate ljude, te je malo vjerojatno da će im prići ili se maziti. Ponekad im treba vremena da bolje upoznaju osobu.

Ragdoll
Većina vlasnika mačaka točno zna kako je ta mačka dobila ime: kad je osoba podigne, ona se potpuno opusti, poput krpene lutke. Ali ove mačke nisu samo neka vrsta pasivnih krznenih kuglica – one su prijateljski raspoložene, vole se igrati s ljudima i čak dolaze i kad ih pozovete. Vrlo su simpatične i vole slijediti svog vlasnika po cjelom stanu.

Abesinska mačka
Ako tražite razigranu, energičnu mačku sjajnog karaktera, onda je abesinska mačka pravi izbor za vas. Prema stručnjacima, ova mačka je poznata po svojoj energiji i aktivnosti, voli boraviti na otvorenom, vrlo je razigrana i voli ljude svih dobnih skupina, uključujući i bebe.