#100DayChallenge pored doprinosa zajednicama pomogao i organizacijama u jačanju njihovih kapaciteta

Bez obzira na pandemiju i druge izazove sa kojima su suočeni, mladi u Bosni i Hercegovini spremni su učiti i stjecati nova znanja i vještine, a potom ih ulagati u razvoj svojih zajednica doprinoseći tako sebi, ali i drugim mladim ljudima i društvu u cjelini. Ovu tvrdnju još jednom su dokazali učesnici i učesnice #100DayChallenge-a, odnosno stodnevnog izazova razvoja lokalnih zajednica.

Izazov je završen u martu, a dok iščekuju edukativno putovanje na kojem će proslaviti izuzetno uspješne rezultate svojih inicijativa, timovi ulažu napore i vrijeme da usvoje dodatna znanja i tako ojačaju vlastite kapacitete, a samim tim i kapacitete organizacija iz kojih dolaze.
Institut je u svrhu pružanja podrške ovim organizacijama i osiguravanja potrebne pomoći u zagovaračkim i drugim inicijativama za zastupanje interesa mladih organizirao seriju webinara iz oblasti koje su organizacije same prepoznale kao prioritetne. Webinari su organizacijama pružili smjernice za unaprjeđenje rada u oblastima administrativnog i finansijskog poslovanja, upravljanja projektnim ciklusom, te smjernice za kreiranje i unaprjeđenje pravila i procedura o službenim putovanjima, upravljanje imovinom i opremom, kao i odnosima sa javnošću.

„Webinari koji su pratili #100daychallenge su bili više nego korisni, kako za mlade koji su učestvovali u njima, tako i za nas malo iskusnije koji radimo u omladinskom sektoru. Bilo je interesantno podsjetiti se određenih procedura, generalno za mene je najkorisniji bio webinar o pisanju projektnih prijedloga s obzirom da se u tom polju uvijek može napredovati bez obzira koliko iskustva imali. Takođe, i webinar o odnosima s javnošću mi je izuzetno koristan, te ću sva znanja primjenjivati u daljem radu“ rekla je Zorana Selak iz Udruženja Most iz Gradiške.

Pored udruženja koja na bh. sceni postoje dugi niz godina, webinare su redovno pratili i mladi iz nedavno osnovanog Udruženja za razvoj mladih Albatros iz Zenice.

„Što se tiče webinara, mislim da su bili i više nego korisni posebno kada je u pitanju naš slučaj gdje je organizacija tek na početku svog postojanja i razvoja. Ne bih da izdvajam nijedan webinar posebno, jer mislim da će nam svaki pojedinačno pomoći u jačanju naših kapaciteta. O nekim stvarima nismo imali dovoljno znanja i nismo znali važnosti poštivanja nekih procesa i propisa kao što su naprimjer pravila i procedure upravljanja opremom i imovinom, ali zahvaljujuci ovim webinarima uvidjeli smo važnost i zakonske obaveze koje nas obavezuju da ih izvršavamo. Sigurno da ćemo većinu ovih uputa koristiti u budućem radu i ovim putem se zahvaljujemo timu Instituta za razvoj mladih KULT koji je odvojio vrijeme da nam prenese svoja znanja i iskustva“, rekao je Ahmed Spahić.
Webinari su realizirani u okviru inicijative #100DayChallenge koju organizira i provodi Institut za razvoj mladih KULT uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.
(mladi.org)