Započeo je stodnevni izazov za mlade #100DayChallenge

Da u Bosni i Hercegovini još uvijek postoje mladi spremni da uče i stječu nova znanja i vještine, a potom ih ulažu u razvoj svojih zajednica doprinoseći tako sebi, ali i drugim mladim ljudima i društvu u cjelini dokazuju učesnici i učesnice #100DayChallenge-a, odnosno stodnevnog izazova razvoja lokalnih zajednica, koji je potpisivanjem ugovora sa predstavnicima organizacija, započeo u ponedjeljak, 30. novembra 2020. godine.
100DayChallenge potpisivanje ugovora 2
Pet timova sastavljenih od po pet mladih osoba će u narednih 100 dana provoditi lokalne građanske inicijative u pet različitih zajednica širom Bosne i Hercegovine, i to: Zenica, Ilijaš, Sarajevo, Gradiška i Bugojno. Podršku u tome pružit će im Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini, koji su izdvojili 10.000 KM za realizaciju ovih ideja.
Tim mladih Udruženja ‘Most‘ iz Gradiške će kroz inicijativu ‘Mladi u #100DayChallenge-u‘ organizirati edukacije o 3D modelingu kao i radionice o upotrebi 3D štampača putem kojih žele mladima Gradiške pružiti priliku da kroz ovu vrstu neformalnog obrazovanja steknu nova znanja o tehnološkom napretku. Nakon edukacija i radionica, predmeti izrađeni na 3D printeru kroz volontersku akciju bit će dodijeljeni građanima Gradiške.
Pored navedene, timovi mladih iz Omladinske organizacije ‘Carpe Diem’, Udruženja ‘Albatros‘, Omladinskog centra Bugojno i Udruženja ‘NARKO-NE‘ provodit će inicijative u oblastima volontiranja, ljudskih prava, ekologije i građanskog aktivizma. Neke od inicijativa će pomoći mladima da unaprijede infrastrukturu za mlade u lokalnoj zajednici, jačaju kapacitete i grade vještine, dok će preostale promovirati Zakon o mladima FBiH, te educirati mlade o važnosti postojanja prostora za mlade i upoznati ih sa konceptima medijske pismenosti, komunikacije i zdravim životnim navikama.
Potpisivanjem ugovora Institut za razvoj mladih KULT nastavlja kontinuirano pružati finansijsku i mentorsku podršku mladima širom Bosne i Hercegovine. Potpisivanje ugovora održano je online zbog još uvijek aktivnih mjera u cilju sprječavanja širenja pandemije koronavirusa.
Institut za razvoj mladih KULT ponosan je na organizacije i timove mladih koji su, unatoč svim problemima koji nas okružuju u posljednje vrijeme, pronašli energiju i želju da učestvuju u #100DayChallenge-u i nastave unaprjeđivati svoje lokalne zajednice. Inicijativu #100DayChallenge finansijski podržava Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.
(mladi.org)