U Srednjoškolskom centru „Nedžad Ibrišimović“ u Ilijašu je u petak, 18. decembra svečano otvoren multifunkcionalni prostor za mlade.
Nastavak je ovo aktivnosti u općini Ilijaš, kako bi se poboljšao položaj mladih, a mladi općine Ilijaš iz godine u godinu bilježe sve bolje rezultate i često su sudionici međunarodnih takmičenja u znanju, studijskih posjeta, međunarodnih konferencija i seminara.
Kako bi im bili omogućeni što bolji i kvalitetniji uslovi za odlazak na ovakve događaje i korištenje prilika za mlade, osnovan je Fond za mobilnost mladih Općine Ilijaš. Kroz Fond, Općina Ilijaš podržava odlaske mladih na aktivnosti unutar Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta. Podrška organizovanom aktivizmu mladih, omladinskim organizacijama te neformalnim grupama mladih provodi se kroz Budžet za mlade. Shodno Akcionom planu Strategije prema mladima Općine Ilijaš 2018-2022. godina, omladinska udruženja i neformalne grupe realizuju projekte koji će omogućiti sistemskom rješavanja problema i potreba mladih u Ilijašu.
Sve su to postignuća ostvarene u proteklim godinama, te je Općina Ilijaš za svoje uspjeha ostvarene u 2019. godini od strane krovnih organizacija mladih, prepoznata kao Lider u podršci razvoja potencijala mladih.

Prostor koji je otvoren u petak, je multifunkcionalnog karaktera, i jedinstven prostor ovakvog tipa, kako se nalazi u jednoj školskoj ustanovi. Namijenjen je mladima Ilijaša, a posebno učesnicima, koji do sada nisu imali kreirane programe, niti prostor gdje bi boravili između završetka njihove nastave i školskih autobusa.
Ideja o prostoru je nastala na inicijativu Mirele Kurtović i Đenane Šehić, mladih aktivistikinja i polaznica obuke UMiD – Uči, misli i djeluj, na kojoj su istu razvile kao građansku inicijativu, te je realizovale uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT, Općine Ilijaš i UOO “Iskoristi dan – Carpe Diem”.
Prostor je opremljen neophodnom tehničkom opremom za realizaciju aktivnosti radioničarskog tipa, ali su pored toga osmišljeni i prostor za učenje sa pratećom bibliotekom, te prostor za selekciju otpada, kako bi on na kraju bio uključen u proces reciklaže.
Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovina kontinuirano pomaže inicijative poput ove, te je od UOO “Iskoristi dan – Carpe Diem” dobilo zahvalnicu za doprinos realizaciji lokalne građanske inicijative “Daj mi prostor”
(vijecemladih.ba)