Gračanica će dobiti novu strategiju prema mladima

Institut za razvoj mladih KULT i Grad Gračanica su potpisali ugovor o međusobnoj saradnji za izradu nove Strategije prema mladima u ovoj lokalnoj zajednici. Izradi Strategije prethodit će istraživanje o potrebama i problemima mladih u Gračanici.
Potpisivanju sporazuma prisustvovali su gradonačelnik Nusret Helić, izvršna direktorica Instituta, Šeherzada Halmić i predstavnici uprave Grada Gračanica.
DSC 0861 Gracanica 01

„Veliko mi je zadovoljstvo što nastavljamo saradnju sa Institutom za razvoj mladih KULT na još jednoj zajedničkoj inicijativi, koja će podržati mlade. Posebno nam je drago da ćemo imati jasnu sliku što mladi smatraju da je potrebno Gračanici, te ćemo na osnovu toga raditi dalje korake i projekte“, izjavio je gradonačelnik Gračanice.
Strategija prema mladima zakonska je obaveza svih jedinica lokalne samouprave na području Federacije BiH i propisuje je Zakon o mladima FBiH, koji je usvojen 2010. godine, a na čijoj izradi je radio upravo Institut za razvoj mladih KULT.
„Zadovoljstvo mi je što je što je Gračanica u vrlo izazovnom periodu ipak odlučila podržati strateški mlade, te daje punu podršku svojoj službi da radi na pripremi ovog važnog dokumenta. Posebno nam je zadovoljstvo jer ovaj proces radimo sa službenikom za mlade koji je već prošao našu obuku i certificirani je službenik za mlade. Naša vodilja je da sve strategije u kojima sudjelujemo budu realne i provodive, jer nam je u cilju da se strategije rade prema potrebama mladih i da odgovore na njihove zahtjeve“, izjavila gđa. Halimić, izvršna direktorica Instituta.
DSC 0866 Gracanica 02
Institut za razvoj mladih KULT krajem prošle godine raspisao je javni poziv u kojem je pozvao sve jedinice lokalne samouprave iz BiH da se prijave za sufinansiranje izrade strateških dokumenata za mlade, koji su zakonska obaveza. Institut će u narednom periodu podržati izradu strategija prema mladima i u drugim opštinama, a već su započeti prvi koraci za provođenje istraživanja u Gradu Gračanica.
(mladi.org)