Danas počinje Treći AJB DOC: Besplatno pogledajte 18 sjajnih dokumentaraca

Treći AJB DOC Film Festival donosi 18 dokumentarnih filmova vrhunske produkcije, koje na stranici online.ajbdoc.ba možete pogledati besplatno i bez registracije.
Svjetskom premijerom filma  Džemo, kojim mladi autori Lejla Kajić i Davorin Sekulić donose životnu priču stočara zaljubljenog u trčanje koji pomjera granice, bit će otvoren Treći AJB DOC Film Festival.

Četrdesetšestogodišnji Džemal Jašarević živi na selu i svakodnevno brine o deset krava, osiguravajući na taj način egzistenciju za sebe i svoju porodicu. Njegov dan počinje i završava sa civarama, s kojima svakodnevno pretrči vipe od 20 km. Na taj način održava kondiciju i sprema se za gradske i planinske utrke na kojima redovno pobjeđuje profesionalne atletičare i osvaja zlatne medalje. Osim izgleda i ponašanja, Džemu iz mase izdvaja činjenica da ne koriste društvene mreže i ne pojavljuje se u medijima. Kroz film saznajemo i detalje njegovog teškog života.
https://www.youtube.com/watch?v=_OsSbJRCqhQ&feature=emb_title
Film nastao u koprodukciji portala Klix.ba i Al Jazeere Balkans bit će prikazan u sklopu selekcije AJB Prikazuje, a publika  će ga moći pogledati od petka, 11. septembra, u 19:30 sati do kraja festivala.
Drugi film koji će biti prikazan prvog dana festivala je Na liniji fronta njemačkog novinara i reditelja Marca Wiesea, koji će biti prikazan u Takmičarskoj selekciji. Film će bitiprikazan u 21:30 sati, a dostupan je za gledanje naredna dvadana.
Film prati dugogodišnju borbu filipinske novinarke Marije Resse i njenog tima s platforme Rappler koji se bore za očuvanje demokratije i slobodu medijate protiv predsjednika Rodriga Dutertea koji je pod krinkom “rata protiv droge” eliminisao oko 30.000 ljudi.
https://www.youtube.com/watch?v=24fOTdfIqoU&feature=emb_title
Uvid u stvarni “rat protiv droge”, koji vodi predsjednik Duterte, pružaju žrtve rata, ključni političari koji se skrivaju i pripadnici odreda smrti.
Nakon  filmova koji će biti prikazani na otvaranju, publiku očekuje još 16 sjajnih dokumentarnih ostvarenja koji fokus drže dirljivim životnim pričama pojedinaca i na stvarnim ljudima koji svojim djelovanjem pokreću promjene neophodne u društvu u kojem živimo. Kompletan program festivala možete pronaći na oficijelnoj festivalskoj web stranici https://www.ajbdoc.ba/ .
Voyage/ Putovanje, tema vodiljaTrećeg AJB DOC-a,predstavljena je vizuelno, ali se i prožima ovogodišnjim pričama dokumentarnih filmova,kao i stvarnošću kojom smo okruženi, onemogućeni fizički putovati i ograničeni postavljenim granicama, a istovremeno udubljeni svako u svoje lično putovanje u potrazi za smislom i snagom.
Osim toga, za vrijeme održavanja AJB DOC-a, u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom bit će organizovan i trodnevni trening “Snimanje dokumentarnih filmova mobilnim telefonom”, koji će biti održan virtuelno putem Zoom aplikacije. Trening je namijenjen mladim autorima, novinarima i studentima iz regije, a vodit će ga tuniski novinar i TV producent AdnenChaouachi.
Na AJB DOC Film Festivalu bit će dodijeljene tri nagrade. Internacionaln i stručni žiri od tri člana odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala dodijeliti“AJB DOC Main Award”, te najbolji film selekcije AJB Prikazuje koji će osvojiti i stoimenu nagradu. Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu“AJB Program Award”. Zbog specifičnih okolnosti virtuelnog održavanja ovogodišnjeg festivala, koji se odvija bez prisustva gledalaca, “Nagrada publike”neće biti dodijeljena.
Ovogodišnje izdanje AJB DOC Film Festivala održava se uz pokroviteljstvo BH Telecoma.
(hocu.ba)