15 popularnih poslovnih ideja za žene preduzetnice

Razmišljaš o pokretanju biznisa? Pogledaj našu kratku listu poslovnih ideja za inspiraciju. Žene koje su vlasnice nekih poslova, su sve češće i u porastu. Nadamo se da će te ova lista inspirisati da i ti pokreneš svoj posao!Prema izvještaju iz 2018. godine o ženama koje su vlasnice poslova, pokazuje da se žensko preduzetništvo povećalo za impresivnih 3.000 posto od 1972. godine, i između 2017. i 2018. godine, žene su počele prosječno od 1.821 novih ulaganja dnevno. Kakvi god da su tvoji razlozi ili ciljevi, evo nekih industrija koje možeš potražiti za pokretanje vlastitog biznisa.


Kreiranje aplikacija
Žene kreiraju aplikacije koje koriste hiljade ljudi, koje rješavaju niz problema – od rezervisanja sastanaka kod kozmetičara, borbe protiv uličnog uznemiravanja ili bezbjednog vođenja djece, do rješavanja izolacije koju nove majke ili zaposleni u velikim firmama ponekad osjećaju. Naravno, pokretanje biznisa u industriji u kojoj dominiraju muškarci, poput tehnologije, može biti teško za žene – samo pitajte Shaan Kandawallu, osnivačicu obrazovnog proizvođača aplikacije PlayDate Digital. Ali sa listom klijenata, koja uključuje brendove kao što su Play-Doh, My Little Pony i Transformers, ona dokazuje da je moguće ostvariti uspjeh svejedno.
Online prodaja
Moć tehnologije nam omogućava da prodajemo online fizički proizvod. U istraživanjima se razgovaralo sa ženama koje vode web stranice koje prodaju grudnjake, vrhunske satove, eko-friendy odjeću, dječje potrepštine za roditelje više djece i još mnogo toga. I mnoge od njih napreduju – naročito u slučaju imigrantske preduzetnice Ane Metselice. Pokrenula je svoj online butik, Haute Rogue, nedugo nakon što je stigla u Sjedinjene Države sa samo 300 dolara u džepu. Danas, ona prodaje hiljade odjevnih predmeta svaki mjesec.

Finansijske usluge
Kome ne treba pomoć u finansijama? Određeni broj žena osnivačica, izgradile su čvrste poduhvate koji pomažu umjetnicima, penzionisanim licima, beskućnicima i još više uspostavljaju kontrolu nad svojim finansijama. Brojne vlasnice biznisa pomažu svojim kolegama da pronađu finansijsku jasnoću. Druge, u međuvremenu, su pronašle uspjeh gledajući u budućnost – poput Kelly Peeler, čija fiskalna obrazovna platforma, NextGenVest, koristi tehnologiju za podučavanje generacije Z o rizicima oko studentskih kredita. Njena firma je kupljena od strane kompanije CommonBond, tehnološke kompanije koja koristi podatke za niže troškove obrazovanja, dokazujući koliko je finansijska djelatnost zahtjevna.
Poljoprivreda
Za ljubitelje prirode, ovo bi mogla biti savršena startna oblast. Kristy Allen je sigurno uspjela. Njen posao, The Beez Kneez, prodaje svježi med i podučava o pčelarstvu stanovnike Minneapolisa, a svake godine zaradi stotine hiljada dolara.

Šetanje pasa i usluge za kućne ljubimce
Jedna riječ: štenci! Ako si ljubitelj pasa i pitaš se kako bi to mogla pretvoriti u zaradu, Becky O’Neil ti može pokazati kako. Becky’s Pet Care je multimilionski biznis, koji svakog mjeseca šeta na hiljade pasa. Takođe ima nekoliko lokacija. Uprkos paradi slatkih pasa, ovo je težak posao. Ali “to je apsolutno divan način da promijeniš svoj život”, kaže O’Neil.
Upravljanje kuhinjom, ugostiteljstvom i restoranom
Kao i tehnologija, prehrambena industrija može biti teška za žene – samo pitaj kuharice Jody Adams i Anu Sortun. One vode uspješne ugostiteljske objekte u Bostonu, ali su morale da se izdignu kroz seksističku radnu atmosferu. Ali ako imaš smisla za kulinarstvo, tu ideju možeš pretvoriti u profitabilan poduhvat. Samo pripremi svoju najbolju tortu, zdravu hranu, ili bilo što drugo što možeš – da prodaš.
Marketing i odnosi s javnošću

Dobro ti idu komunikacija i odnosi sa ljudima? Iskoristi to! Postoji mnogo biznisa, koji bi mogli da koriste tvoje usluge. Bez obzira da li si pripovjedač, producentkinja videa ili prava vizionarka, ljudima je potrebno da se njihove naracije ispričaju i da se njihovi proizvodi prodaju. Zašto im ne pomogneš?
Fotografija
Hvatanje mjesta ili trenutka u vremenu je jedinstvena – i potencijalno profitabilna – vještina. Fotografi mogu otvoriti studije koji fotografišu vjenčanja, odmore i rastuće porodice, za klijente željne sjećanja na one trenutke s predivnim fotografijama. Ili, možeš misliti izvan okvira kao Maureen Erokwu. Njen biznis koji je podržao Google, Vosmap, fotografiše kompanije, kako bi njihovi potencijalni klijenti znali kako izgledaju prije dolaska.
Advokatsko društvo

Kada je osobi potrebna pravna pomoć, povjerenje je najvažnije. Dakle, ako si iskusna, pametna advokatica koja želi da sama odlučuje, čeka te prilika. Bez obzira da li je tvoja praksa imigracija, zabava, materinstvo ili rješavanje sukoba, postoje mogućnosti da se tvoj pravni um pretvori u profit.
Life Coach
Jesi li ti osoba kojoj se uvijek obrate za savjet? Zašto ne bi iskoristila tu sposobnost da vodiš druge u posao? Ima mnogo žena. Bilo da si obučena za savetovanje klijenata o njihovim karijerama, zdravlju, biznisu ili mentalnom blagostanju, postoje mogućnosti za pokretanje i razvijanje poduhvata zasnovanog na tvojim talentima.

Ljepota
Ovo je industrija koja cvjeta, sa mnogo načina da se probiješ. Bilo da pokreneš aplikaciju kao što je Melody McClosky za rezervacije u salonu, proizvod za njegu kože, prodaju parfema ili uređivanje kose i šminke za posebne događaje, možeš naći lijepu budućnost za sebe u ovom sektoru.
Ljudski resursi
Ako imaš dugu listu kontakata i smisao za povezivanje, razmisli o pokretanju biznisa u ovoj oblasti. Kristine Jones je to učinila, a sada njena firma, New England Flagger Services dobija vladine ugovore za osoblje za sigurnost, koje obučava. U međuvremenu, Nina Vaca je napravila posao vrijedan milijardu dolara iz firme za tehničko osoblje, Pinnacle Group. I to nije samo novac koji možeš zaraditi – ženska izvršna firma dr. Uma Gautama, HeadPro Consulting, takođe pravi razliku za zastupljenost žena u Indiji.
Medicina i zdravlje

Šta je važnije od zdravlja? Stvaranje biznisa u ovoj oblasti zahtijeva stručnost, da budemo jasni. Ali ako je imaš, razmisli o tome da slijediš korake žena kao što je Claire Tomkins, porodica Pandia Health, Dr. Sophia Yen, Neurocern dr. Anitha Rao, ili Amy Hagstrom Miller iz Health Women’s Health. Svaka od njih pronašla je kreativne načine da pomogne ljudima sa komplikacijama koje se tiču neplodnosti, kontrole rađanja i pristupa abortusu i demencije.
Komedija
Ako smatraš da je smijeh najbolji lijek, posjedovanje komedijskog kluba bi moglo biti za tebe. Amanda Austin i Caroline Hirsch su ostvarile sredstva za život, a njihova mjesta – Dallasova kuća za komediju i Carolines na Broadwayu – sada su moćne institucije u svojim gradovima. Komedija može biti težak put za ženu, ali ove dvije žene preduzetnice dokazuju da je svejedno moguće uspjeti.
Obrazovni proizvodi

Woman using a smartphone social media conecpt


Obrazovanje je moćna stvar. Socijalno preduzeće Stacy Ratner, Open Books Ltd., pretvorilo je svoje razumijevanje ove činjenice u firmu, koja poboljšava stopu pismenosti među djecom iz Chicaga. Ona nije jedina koja ima uspjeha u podučavanju drugih. Rita Robert Otu iz Beau Haven Farms pomaže seoskim ženama u Nigeriji, učeći ih kako da obrađuju zemlju.
Izvor:ultra.ba