23 MLADIH POLITIČARA I POLITIČARKI ZAVRŠILO ALPI PROGRAM

Polaznici druge generacije Insituta za napredno liderstvo u politici (ALPI), koju organizuje Međunarodni republikanski institut u Bosni i Hercegovini (IRI) uz potporu USAID-a, protekli vikend na Jahorini su završili dvogodišnji program.


Riječ je o 23 mladih političara i političarki koji dolaze iz 12 različitih političkih stranaka sa teritorije cijele Bosne i Hercegovine. ALPI je program suradnje mladih koji, iako dolaze iz različitih zajednica i političkih stranaka, zajedno rade, kreiraju politike i postižu konsenzus čime unapređuju političko djelovanje i dijalog.
Kroz dvogodišnji program, IRI BiH je iznjedrio i educirao novu generaciju mladih političara i političarki koji su spremni boriti se i raditi na temama koje nas spajaju – a ne razvajaju. Dokaz kvaliteta ovakvog koncepta i programa jeste činjenica da su polaznici organizovali i realizovali preko 80 zajedničkih međustranačkih aktivnosti: istraživanja, članaka, blogova, saopćenja, podcasta itd.
Pet najboljih i najaktivnijih polaznika bit će nagrađeni studijskom posjetom Sjedinjenim Američkim Državama, tačnije Washingtonu DC i institucijama SAD-a koja će se realizovati u budućem periodu.
Ovim putem, kao učesnici ALPI-ja, želimo se zahvaliti organizatorima i donatorima na nesebičnoj neposrednoj podršci i naporima koje svakodnevno ulažu u političko obrazovanje mladih u BiH te se radujemo svim budućim istim ili sličnim projektima.