Uklonjene statue sa fontane u Etno selu “Čardaci”, ostavljena poruka “…i mirna Bosna”

Vlasnik Etno sela Čardaci uklonio je kipove koji su izazvali mnogobrojne reakcije javnosti, a umjesto njih je stavio poruku “.. i mirna Bosna”.


Umjesto statue sada stoji ploča sa natpisom “…i mirna Bosna”.
Ranija skulptura koja nosi naziv “Sloga” i nosi univerzalnu poruku, kako je rečeno, te u njoj svako vidi što želi vidjeti.
Također, treba istaći da je jedan dio javnosti bio na svoj način oduševljen ranijom skulpturom, dok su drugi smatrali da je uvredljiva.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST ETNO SELO “ČARDACI”:

“Nova instalacija postavljena u etno selu Čardaci iznimnom je brzinom privukla pažnju i reakcije javnosti. Budući da je izazvala nesvakidašnji interes i da su mediji o njoj prenijeli različite informacije, ovom prilikom se obraćamo javnosti sa službenim priopćenjem.
Instalacija, punog naziva „SLOGA. Inspirirano skulpturom Davida Černija ‘Čůrající postavy’. Ali i životima svih nas“, postavljena je u turističkom kompleksu Čardaci i svi su slobodni posjetiti je i interpretirati njezino značenje kako žele.

Fontana je zamišljena kao slikovit prikaz bosanskohercegovačkih (ne)prilika, ali i kao prikaz emocija svih nas koji se svakodnevno susrećemo s velikim količinama negativnih vijesti, afera i pesimizma. Premda neke asocira na stanje u kojem se zemlja trenutno nalazi, cilj joj je podsjetiti nas i na duh, humor i inat ljudi koji ovdje žive.
Skulpturu je svatko pozvan na svoj način iščitavati i pripisati joj vlastita značenja, što je svrha umjetničkog djela. Svjesni smo da će se instalaciji neminovno pridavati različita značenja (u pozitivnom i negativnom smislu), ali ona ne prikazuje nikog konkretnog.
Instalacija se može tumačiti na različite načine, što u konačnici predstavlja njezinu glavnu vrijednost. Njezina svrha je pozvati posjetitelje na slobodno interpretiranje i promišljanje.” – navode na svom Facebook profilu Etno selo “Čardaci”.