Mnogi se slažu da je ovo najljepša kavana na svijetu, a nalazi se u Budimpešti!

To je New York Café koji se nalazi u Budimpešti, glavnom gradu Mađarske.


New York Café (New York Kávéház), najljepša je kavana na svijetu i ujedno najomiljenija u Budimpešti.
Po mišljenju mnogih, posjetiti New York Café spada među prvih 10 stvari koje morate učiniti u glavnom gradu Mađarske, tom prekrasnom gradu na Dunavu, koji osim najljepše kavane ima i najljepšu knjižaru na svijetu te najljepši McDonald’s.
Otvorena je 23. listopada 1894. godine, u zgradi u stilu raskošne talijanske renesanse, koja se na svojim počecima koristila kao podružnica New York Life Insurance Company. Od tada do danas preživjela je mnoge ere, političke sisteme i velike povijesne prekretnice.

130 godina tradicije


Legenda kaže da je na dan otvorenja mađarski pisac Ferenc Molnár bio toliko očaran uređenjem New York Caféa da je ukrao ključeve novootvorene kavane i bacio ih u Dunav kako bi vrata ovog čudesnog mjesta zauvijek bila otključana.
Tijekom gotovo 130 godina postojanja, posjećivali su je mnogi: pripadnici aristokracije, umjetnici, boemi, filozofi, pjesnici, pisci, urednici i mnogi drugi. New York Café mjesto je na kom su se razmjenjivale mudre misli, vodile žestoke političke rasprave i pisale knjige, a u galeriji i uređivale novine. Na pragu 20. stoljeća, za samo par centi tu ste mogli satima sjediti, pijuckati svoju kavu i neometano razmišljati. U New York Caféu mnogi su se osjećali kao doma – tu su se primali telefonski pozivi ili pošta. Konobari su govorili po nekoliko jezika, često su studirali književnost, a kreativne duše pozivane su da uđu čak i kad nisu imali novca!
 
Poput mnogih povijesnih zgrada, i ova je tijekom Drugog svjetskog rata teško oštećena. Nakon njega, New York Café je propao te je pretvoren u prodavaonicu sportske opreme. Iako je 1954. godine ponovo otvoren (pod imenom Hungaria), svom se izvornom stanju, namjeni i imenu vratio tek 2006., otkad ponovo nosi ime New York Café.

Danas je dio hotela

Danas je kavana, zajedno s restoranom i barom, dio New York Palace hotela, koji osim prelijepim i raskošnim interijerom oduševljava i multikulturalnom austro-ugarskom kuhinjom koju čine poznata jela poput gulaša, fiš paprikaša, bečkog šnicla ili slavnih torti – Doboš, Sacher i Eszterházy. Prostor za jelo proteže se na dvije etaže, na drugoj svira orkestar (klavir, violina, bas i klarinet), što dodatno pojačava poseban i romantičan ugođaj New York Caféa.

Kakva je kava?


Kad je riječ o kavi, u New York Caféu sve se kave poslužuju uz komadić tamne čokolade na koju je utisnut zlatni logo kavane i čašu gazirane vode. Gaziranom vodom ispiru se nepci, kako bi se moglo uživati u svakom gutljaju kave. Nađete li se u New York Caféu, svakako probajte jedinstvenu Hungarian Coffee (black sour cherry paprika, chili, brown sugar, coffee, cream).
 
Iako je, po mišljenju mnogih, kava preskupa, a ako niste rezervirali mjesto prilično ćete dugo i čekati. Tom dašku prošlosti, predivnom renesansnom uređenju, freskama i mramornim površinama, antiknim svjetiljkama i satovima koji prostor čine nevjerojatno raskošnim, istim kakav je bio i na dan otvorenja, malo će tko odoljeti i iz kavane otići nezadovoljan. Kavana New York je stvarno posebna.
(Travel Advisor – putovanja)