PUTOVANJA PO EVROPI, OVO ĆE VAS ZANIMATI: Kome su granice otvorene, ko mora u karantin i kome trebaju testovi

Bosna i Hercegovina otvara granice prema: Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Odluka se odnosi samo na građane te tri države, dok državljani ostalih zemalja u BIH mogu ući zbog poslovnih obveza (pod uslovom da posjeduju poziv pravnog lica iz BiH i potvrdu o negativnom testu na virus SARS-KOV-2, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska).


Državljani BiH koji se vraćaju u BiH od 21.05. više ne idu u samoizolaciju.
NAJAVA ZATVARANJA GRANICA EUROPSKE UNIJE
Vanjske granice Europske unije (plus Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska) bit će zatvorene do 15.06. Mjera se odnosi na sve građane nečlanica Europske unije koji neće moći ući u EU ako nemaju dugotrajnu adresu u jednoj od država članica, ako nisu članovi obitelji građana EU ili ako nisu diplomati. I dalje će se propuštati dvosmjerni transportni promet, te liječnici koji rade u EU, a žive pograničnom području u nekoj od država izvan EU.
HRVATSKA: Zatvoreni su svi granični prelazi sa BiH.
Ulazak u Republiku Hrvatsku za hrvatske državljane.

Za hrvatske državljane ne provodi se više mjera samoizlacije u trajanju od 14 dana već im se prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku od strane granične policije uručuje letak u kojem ih se obvezuje da poštuju opće i posebne preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojima se preporučuje da čim više ograniče kontakte s drugim osobama iz svoje okoline te da izvan svoje kuće obavljaju samo najnužnije i neodgodive poslove tijekom 14 dana od dana ulaska u Republiku Hrvatsku. Navedeno vrijedi i za strane državljane kojima se pod posebnim uvjetima dopusti ulazak u Republiku Hrvatsku.
Ulazak u Republiku Hrvatsku za strane državljane.
Ako strani državljanin ima namjeru prijeći državnu granicu mora zadovoljiti jedan od sljedećih uvjeta:

1.posjeduje dokumentaciju kojom dokazuje vlasništvo nekretnine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj ili plovila (moguće i nositelj leasinga), ili dolazi na sprovod u Republiku Hrvatsku (posjeduje odgovarajuću dokumentaciju kojom to dokazuje). Po zadovoljenju uvjeta, tim stranim državljanima omogućuje se prijelaz državne granice, evidentira ih se te upisuje mjesto/adresu na kojoj će boravitim odnosno na kojoj se nekretnina/plovilo nalazi, kontakt broj telefona i vrijeme boravka-kada planiraju izlazak iz Republike Hrvatske.
2.Posjeduju dokumentaciju kojom dokazuju poziv gospodarskog subjekta u Republiku Hrvatsku, ili poziv na poslovni sastanak. Za te putnike potrebno je upisati mjesto/adresu na kojoj će boraviti te kontakt broj telefona i vrijeme boravka-kada planiraju izlazak iz Republike Hrvatske.
3.Svi ostali strani državljani koje imaju neki poslovni razlog, kojeg se u ovome času ne može predvidjeti, a nemaju odgovarajuću dokumentaciju, potrebno je uputiti da svoju namjeru prelaska državne granice (ulaska u Republiku Hrvatsku) najave na uzg.covid@mup.hr te će im se u najkraćem roku odgovoriti na taj zahtjev.
Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

SLOVENIJA: Slovenska granica otvorena je za državljane iz zemalja EU i Evropskog gospodarskog prostora (EGP), ako u zadnjih 14 dana nisu boravili izvan EU. Za državljane iz trećih zemalja (BiH, Srbija, Crna Gora…) ostaju ograničenja i obvezna karantena ako ulaze u Sloveniju s namjerom ostanka. U slučaju državljana EU, njihov ulazak u Slovaniju može biti odbijen ukoliko imaju simptome koronavirusa.Svi manji granični prelazi prema Italiji su zatvoreni. U funkciji su granični prijelazi: Vrtojba, Rateče, Fernetiči, Škofije i Krvavi potok (5–23).
SRBIJA: Srbija je otvorila granične prelaze za putnički i robni saobraćaj bez neophodnog testa na koronavirus i dozvole komisije.
CRNA GORA otvara granice sa BIH 01. 06.2020. god.

AUSTRIJA: Kontrola na granicama prema susjednim zemljama produžena je do 31.05. Državljani Austrije ili oni koji imaju boravak u Austriji idu po ulasku u 14-dnevnu kućnu izolaciju. U slučaju da test na COVID obavljen za ovo vrijeme bude negativan, prekida se kućna izolacija. Svi ostali koji žele da uđu u Austriju moraju imati sa sobom negativan CORONA test, koji ne smije biti stariji od 4 dana. Ukoliko se nema taj test, neće se moći ući u Austriju.Izuzetak su sezonski radnici, kao i osobe koje imaju obavezno zdravstveno osiguranje u Austriji, ukoliko imaju potrebe za pregledima (o čemu mora postojati dokaz. Studenti koji studiraju na austrijskom univeritetu u Južnom Tirolu mogu ući u Austriju da ne idu u 14-dnevnu samoizolaciju.
ALBANIJA: Albanija je zatvorila sve granične prijelaze.
MAĐARSKA: Mađarska je zabranila ulaz u državu svim stranim državljanima. Također, Mađarska ponovo uvodi granične kontrole na austrijskim, slovačkim i slovenskim graničnim prijelazima. Robni promet je dozvoljen uz stroge kontrole. Ta vozila se mogu kretati po strogo propisanim cestama i zaustavljati samo na unaprijed dogovorenim benzinskim stanicama.

SLOVAČKA: Zatvorene su granice za sve putnike koji nisu državljani Slovačke i nemaju prebivalište u toj zemlji.Izuzetak su bliski članovi obitelji državljana Slovačke, kao i strani državljani zaposleni u Slovačkoj. Po ulasku ide se u 14-dnevni karantin. Ukoliko je osoba negativna, karantin može nastaviti u kućnoj izolaciji. Medicinski radnici državljani Slovačke koji rade izvan Slovačke ne idu u karanten ukoliko imaju negativan RT-PCR test (ne stariji od 96 sati).
ČEŠKA: Kontrola na granicama Češke produžena je do 13.06.Državljanima Češke, državljanima zemalja EU i strancima koji imaju boravak u Češkoj dozvoljen je ulazak u zemlju uz 14-dnevni karantin, izuzev ako imaju negativan test na COVID, ne sstariji od 4 dana.
POLJSKA: Nije dopušten ulazak onima nemaju adresu stanovanja u toj zemlji. Svi oni koji žive u Poljskoj, a ulaze u tu državu moraju u 14-dnevnu karantenu.
DANSKA: Nije dopušten ulazak onima nemaju adresu stanovanja u toj zemlji.

ESTONIJA: Nije dopušten ulazak onima nemaju adresu stanovanja u toj zemlji.
FRANCUSKA:Zatvaraju se francuske granice i ograničava mobilnost njenih građana. Građani EU mogu napustiti Francusku kopnenim putem i proći kroz Francusku kao tranzit. Pojedinačni, manji granični prijelazi su zatvoreni.
RUSIJA: Rusija zatvara granice za sve strance koji žele ući u tu državu do 01.05..
ŠPANIJA: Zatvorene granice za sve građane koji nemaju državljanstvo ili adresu stanovanja u toj zemlji.
TURSKA: Turske vlasti produžile su zabranu ulaska za nekoliko virusom najugroženijih zemalja.
NJEMAČKA: Granične kontrole prema Austriji, Francuskoj i Švicarskoj ostaju do 15.06., ali od 16.05. kontrole su fleksibilnije i provode se na osnovu rizika. Za putovanje i dalje treba imati opravdan razlog, turistička putovanja nisu moguća. Granične kontrole sa Luksemburgom završene su 15.05., dok će se otvaranje granice sa Danskom uskladiti sa Danskom vladom.

ŠVICARSKA: Ulazak u Švicarsku moguć je za državljanje Švicarske, kao i one koji imaju boravak u Švicarskoj, te u hitnim situacijama.
ITALIJA: Još uvijek je na snazi zabrana ulaska i izlaska iz Italije, kao i ograničenje kretanja u samoj zemlji. U Italiju mogu ući državljani Italije, osobe koje dolaze u hitnim situacijama, zbog medicinskih ili profesionalnih razloga. Obavezna je 14-dnevna kućna izolacija.Oni koji dolaze iz poslovnih razloga mogu odložiti karantin, ukoliko napuste zemlju 72 sata od ulaska.