TESTOVI, KARANTIN ILI NIŠTA OD PUTOVANJA: Evo u koliko zemalja EU trenutno mogu ući državljani BiH

Nakon Odluke o obaveznom četrnaestodnevnom karantinu, građani BiH mogu trenutno ući jedino u Srbiju, bez obaveze dostavljanja nalaza PCR na negativnost. Trenutno, državljani BiH mogu putovati u Srbiju bez karantina ili PCR testova. Oni takođe mogu putovati u Crnu Goru, ali moraju pokazati negativan PRC test da bi mogli ući. U Hrvatskoj je od juče na snazi odluka da se svi koji dolaze iz BiH upućuju u 14-dnevni karantin.


Evropska komisija je preporučila zemljama članicama da dozvole ulazak državljanima Zapadnog Balkana, uključujući i državljane BiH, bez obzira na razlog putovanja. Međutim, nepoznato je koliko se ovih zemalja pridržava ove preporuke.Većina unutrašnjih granica unutar Evropske unije i Schengenskog prostora otvorene su za građane EU / Schengena i za državljane Velike Britanije.
OVDJE možete pronaći jasnu vremensku liniju ponovnog otvaranja unutrašnjih granica
Trenutno je zatvaranje vanjske granice nametnuto preporukom Evropske komisije od sredine marta, koje je na snazi ​​do najmanje 30. juna, kaže za BUKU Granit Sadiku zamjenik urednika portala SchengenVisaInfo, koji se bavi putovanjem, i pravilima putovanja.

Uprkos tome, neke zemlje EU dozvoljavaju selektivnim državljanima koji nisu članovi EU da uđu na njihovu teritoriju, tj. Grčka dopušta Albancima, a Mađarska dozvoljava ulazak Srba. Ti državljani nisu iz EU, međutim, ne mogu dalje putovati u šengenski prostor.
Građani BiH i Srbije od danas mogu ući u Sjevernu Makedoniju bez PCR testa na kovid-19. Prema odluci vlade u Skoplju, ukidanjem obaveznog PCR testa prestaje i upućivanje u izolaciju ili sprovođenje u karantin.

Izvor: Buka