25 godina Genesis Projecta: Organizacija iz Banje Luke koja briše nevidljive granice

U Domu omladine u Banjoj Luci obilježen je 25. rođendan Humanitarne organizacije Genesis Project, jedne od prvih u BiH koja je nakon rata pomjerila granice i napravila važne iskorake u komunikaciji u zajednicama širom zemlje. Genesis Project je tako postao prepoznatljiv među različitim kategorijama stanovništva, radeći sa roditeljima, nastavnicima i djecom.

Na putovanje kroz vremeplov goste je povela izvršna direktorica Genesis Projecta, Dijana Pejić, ujedno i osnivačica ove Humanitarne organizacije. „Na obilježavanju 25 godina našeg rada srećem djecu čiji su roditelji prošli naše programe. To je najbolja poruka i vjerodostojan prikaz uticaja našeg rada na zajednicu. Poslije rata, naš cilj je bio da stvorimo ljepše uslove za odrastanje djece u BiH, čemu smo težili kroz razne aktivnosti u školama, na terenu i u našem dnevnom centru u Banjoj Luci“, prepričava nam Dijana.

Vrijedni tim Genesis Projecta radi sa najmlađim generacijama u borbi protiv vršnjačkog nasilja te organizuje predstave i radionice u izolovanim zajednicama. „Preko 100 000 djece je pogledalo edukativne predstave naše organizacije. Održali smo sedam festivala jednominutnog filma u kojima je učestvovalo nekoliko stotina đaka. U 28 škola u BiH „Fudbal3 za mir“ je postao alat dobre komunikacije. Toliko je posla iza nas, ali izazovi današnjice pokazuju da moramo još mnogo raditi kako bismo generaciji koja dolazi osigurali odrastanje bez straha“, dodaje Pejić.

Gospodin Attila Kulcsár, jedan od osnivača Genesis Project-a, posjetio je Banju Luku prvi put nakon osnivanja organizacije. „Sve je isto, ali drugačije! Kada smo pokrenuli Genesis Project prije 25 godina nisam mogao ni da zamislim da će on trajati ovoliko dugo. Potrebe ljudi u BiH su se promijenile, ali tim Genesis-a im se uspješno prilagođava i na njih nastavlja da odgovara“, sa ponosom je istakao Attila.

„Želim se zahvaliti našim višegodišnjim partnerima UNHCR, UNICEF BiH, UNDP, SHL, Delegaciji EU u BiH, Fondaciji Robert Bosch, IN Fondaciji, World Vision International, Kanadskom fondu za lokalne inicijative, Holandskoj ambasadi, Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država i IOMu. Hvala našim saradnicima ministarstava prosvjete i kulture širom BiH, Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci i Gradu Banja Luka, koji nas nesebično podržavaju na svakom koraku“, dodaje Pejić.

Genesis Project prepoznale su i međunarodne organizacije u polju izgradnje mira i obrazovanja. Komisija „WISE Education Award“ u Dohi, u Kataru, odala je priznanje Genesis Project-u za izuzetan doprinos inovacijama u obrazovanju, zajedno sa još 14 organizacija iz 13 država širom svijeta. Kroz osvajanje nagrade „Tomorrow’s Peacebuilders” udruženja Peace Direct iz Londona, Genesis je dobio potvrdu za uspješnu praksu u spajanju djece iz različitih zajednica u BiH na kreativan i zabavan način.

„Kada se vratimo unazad i prisjetimo predstava o neeksplodiranim ubojitim sredstvima i minama, lako prepoznajemo da se problemi i prioriteti u komunikaciji sa djecom mijenjaju. No, ono što se ne mijenja je činjenica da partneri i organizacije koje rade u obrazovanju i rade sa najmlađima – moraju konstantno da se nadograđaju, uče i preuzimaju nove prakse kako bi pratili izazove današnjice. Nadam se da smo mi takva organizacija u očima svih onih sa kojima sarađujemo“, poručuje Pejić.

Predstavnici ministarstava prosvjete, Nataša Cvijanović iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Mate Križanac iz Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, naglasili su važnost saradnje sa Genesis Project-om kroz pružanje podrške za stručno osoblje, nastavnike i đake u osnovnim i srednjim školama. Najviše su pohvalili saradljivost, posvećenost i inovativnost tima Genesis-a u korištenju raznih metoda kao što su predstave za djecu, radionice, kampovi, seminari i drugi.

„Ovaj jubilej podsjetio nas je na sve dobro što smo uradili, sve promjene koje smo postigli i saradnje koje smo razvili. Gledajući ka narednih 25 godina, nadamo se novim strateškim partnerstvima sa privatnim fondacijama širom svijeta koje dijele naše vrijednosti, viziju i misiju: ljepši život za djecu i mlade širom BiH“, navodi Dijana.

Preuzeto sa: Mreža za izgradnju mira

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.