Grant od 3.000 KM da unaprijediš svoj mikrobiznis!

Fondacija Mozaik je saradnji sa finansijskim partnerima i partnerskim opštinama, općinama i gradovima, kroz programe Omladinska banka i Mozaik Startup studio, od 2016. do 2023. godine podržala 271 mikrobiznis i investirala u 100 društvenih biznisa.

Apliciraj ovdje, nakon što pročitaš uslove

Fondacija Mozaik i finansijski partneri ovim pozivom pružaju priliku za 50 registrovanih mikrobiznisa kroz progam Omladinske bankeSa raspoloživim fondom od 50.000 KM omogućit ćemo bespovratna sredstva do 3.000 KM za dodatni razvoj mikrobiznisa, dostupne servise kroz edukacije i druge finansijske mehanizme potrebne da unaprijediš svoj mikrobiznis.

Od tebe se očekuje da prijaviš svoj mikrobiznis i predstaviš potencijal za unapređenje poslovanja. O ovoj jedinstvenoj prilici pročitaj više informacija ispod.

Koji su uslovi da dobijem podršku?

 

  • Da je tvoj mikrobiznis registrovan kroz program Omladinske banke u formi obrta / samostalnog preduzetnika ili komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva (u daljem tekstu: mikrobiznis). Lista aplikanata koji se mogu prijaviti na poziv – prilog dostupan ovdje).
  • Da tvoj mikrobiznis u trenutku prijave na poziv posluje minimalno 4 mjeseca, odnosno datum registracije nije stariji od 31.05.2023. godine.
  • Da mikrobiznis koji vodiš ima pozitivan uticaj na zajednicu.
  • Da je tvoj mikrobiznis u trenutku prijave registrovan kao osnovna ili dodatna djelatnost. 

Koje su moje obaveze nakon što dobijem grant?

  • Da tvoj mikrobiznis proširi poslovanje upošljavanjem minimalno jednog radnika ili radnice.      
  • Da tvoj mikrobiznis nastavi poslovati narednih 6 mjeseci u osnovnom ili dodatnom zanimanju.
  • Da aktivno učestvuješ na minimalno 3 edukacije namijenjene razvoju tvog mikrobiznisa koje će Fondacija Mozaik organizovati nakon što dobiješ bespovratna sredstva (edukacije u trajanju od 2 sata).

U šta mogu utrošiti ova sredstva? 
Bespovratna novčana sredstva koja dobiješ od nas, možeš da iskoristiš za nabavku materijala/opreme (stalna sredstva) koja su ti potrebna za razvoj tvog mikrobiznisa te nabavku repromaterijala (obrtna sredstva) radi proširenja proizvodnog/uslužnog kapaciteta. U okviru ovog iznosa ne možemo pokriti troškove poreza/doprinosa. Fondacija Mozaik sve troškove plaća direktno dobavljaču putem predračuna koji glase na Fondaciju Mozaik. Obzirom da pomenuti troškovi poreza, doprinosa ne mogu biti plaćeni putem predračuna, iz tog razloga ih ne možemo ni finansirati.

U okviru ovog poziva vlasnici i vlasnice mikrobiznisa mogu kombinovati i druge dostupne podsticaje i finansijske mehanizme koje se nude od institucija i organizacija za podršku biznisima. Ukoliko planiraš kombinovati ovaj grant sa drugim finansijskim sredstvima potrebno je prikazati u svom finansijskom planu.

Koji je proces selekcije mikrobiznisa? 

Komisija u sastavu od pet članica i članova (Odbor za mikropreduzetništvo Omladinskih banaka i osoblje Fondacije Mozaik) biće odgovorna za selekciju mikrobiznisa.

Sve pristigle prijave će pregledati Komisija na temelju tri osnovna kriterija:

  1. Ekonomski potencijal mikrobiznisa;
  2. Izvodivost i potencijal rasta;
  3. Stručnost i motivisanost vlasnice ili vlasnika.
  • Dodatni kriteriji koji će se posmatrati su društvena korist (impakt) mikrobiznisa te interes za dodatnim vidovima podrške koje osiguravamo za razvoj mikrobiznisa.
  • Nakon odobravanja Komisije sa vlasnicama i vlasnicima mikrobiznisa će biti potpisan ugovor o namjenskom grantu.

O grantu za rast i razvoj 

Fondacija Mozaik kroz program Omladinske banke pomaže osnivanju mikrobiznisa, dok u okviru Mozaik startup studija osiguravamo dodatna bespovratna sredstva za rast i razvoj osnovanih mikrobiznisa. Više o rezultatima, servisima i finansijskoj podršci Mozaik studija saznaj na https://startupstudio.ba/

Ukoliko se tvoj mikrobiznis nalazi na listi mikrobiznisa koji se mogu prijaviti na poziv (Prilog), potrudi se da u prijavnom obrascu što kvalitetnije predstaviš svoj biznis i iskoristiš odlične prilike za razvoj poslovanja. 

Savjetujemo ti i da prisustvuješ info sesijama namijenjenim potencijalnim aplikantima i aplikanticama za ovaj poziv.

Datumi održavanja su:

  • 19.09.2023. godine u Banjoj Luci, od 16:00 do 17:00 sati, lokacija: Mozaik startup studio, adresa Đure Daničića 1. / Dom Omladine
  • 21.09.2023. godine u Sarajevu, od 16:00 do 17:00 sati, lokacija: Mozaik startup studio, Maršala Tita 54.

Nakon info sesija se možeš pridružiti i našem događaju o osiguranju biznisa koji počinje u 17:15.

lonac.pro