Coffe kiosk “Kawa to go” pravi izbor ljubitelja kafe u Tuzli

Da se trud, upornost i rizik isplate dokaz je Jelena Tanasković-Mićanović, koja je od ideje stigla do realizacije. Novootvoreni coffe kiosk u Tuzli, ima svoju priču, koju možete pročitati u nastavku.

Kako ste došli na ideju za coffe kiosk ?

Prije svega, od srca hvala na interesu za naš mali biznis, promocije ovakve vrste nevjerovatno znače svakome ko je na početku poslovanja. Kawina priča je započela u Ukrajini 2019. godine. kada sam otišla tamo poslom, posmatrati tamošnje izbore, čime se i inače uglavnom bavim i u BiH kroz rad u nevladinom sektoru. Imala sam sreću da ostanem u divnom Kijevu i da upoznam grad koliko je moguće kada si na posmatračkoj misiji. Moje najveće iznenađenje u vezi sa Ukrajinom i Kijevom jeste koliko se tamo prije kafe. Ne biste vjerovali. Ja sam mislila da smo mi ti ludaci za kafom. Tu sam i vidjela kafe kioske, gdje god krenete naiđete na jedan, ponegdje na više njih poredanih jedan do drugoga, i svi rade koliko se kafa pije. Posmatrala sam ljude kako se šetaju ili žure nekud svojim poslom, u ruci je gotovo svakome čaša sa kafom. Ma raj! Za kafoljupca poput mene, raj! I ne samo kafoljupca, nego uopšte ljubitelj sam svih tih nekih stvari koje život u gradu čine slađim i boljim, street coffee, street food, ljudi koji sviraju na ulici, koncerti, murali, ulična umjetnost, užurbanost, lokalni kafići sa stolićima na trotoaru.. Znate, neko se hrani odlaskom na planinu, u prirodu, to i meni nekad godi, ali ja svoju dušu nahranim dobrom kafom u ruci dok lutam nekim novim gradom, ili laganim uživanjem u dobrom macchiatu na Kovačima ili Dorćolu dok istovremeno oko tebe i zuji čitav grad i nađeš trenutak mira.
Uglavnom, tu u Kijevu ja sam se zaljubila u streetcoffee koncept i to me nije popustilo i prosto sam morala da krenem da učim kako da to i ostvarim, obzirom da se tako nečim nisam nikad bavila. Hvala Ukrajini, Kijevu. Želim im mir i slobodu i da opet tamo nekad pijem kafu sa kioska na divnom i ponosnom Majdanu.

Kako je tekla realizacija pokretanja i otvaranja, obzirom da u Tuzli nismo imali priliku vidjeti nešto slično ?

Ja stvarno ne pretjerujem kad kažem da baš ništa nisam znala na početku ove priče, osim da sam jako dugo imala tu neku unutrašnju želju za vlastitim biznisom. Do kafe kioska poigravala sam se sa nekim drugim idejama, ali ništa me nije ovako dugo držalo da bih zaista krenula nešto i uraditi. Onda u ljeto 2020. vidjela sam slučajno poziv Grada Tuzle i udruženja trenera CEFE BiH o besplatnom treningu za izradu poslovnog plana, kojim je i planirano da dva najbolje ocijenjena plana dobiju podršku od 5.000 KM za početak poslovanja. Iskreno, o tim novcima nisam toliko razmišljala. Odmah sam se prijavila sa ciljem da naučim kako napraviti poslovni plan, da naučim više o tome šta i kako uraditi da pokreneš posao, kao i da testiram svoju ideju na profitabilnost. Jer jedno je misliti da je nešto super ideja i baš lijepo, a sasvim drugo je da li će to ostvarivati neki profit. Po završetku tog programa moj poslovni plan je bio jedan od dva najbolje ocijenjena i evo, izvjesno vrijeme poslije došlo je i do realizacije. Mislim da se i komisiji koja je ocjenjivala svidjela ideja i priča Kawe, naravno uz sve one druge elemente koje mora imati poslovni plan. Što se učenja tiče, nisam naravno stala samo na toj obuci, nastavila sam kad god bi mi redovni posao i porodične obaveze dozvoljavale, čitati o pokretanju kako biznisa uopšte tako i ove vrste konkretno, o marketingu, upravljanju ljudskim resursima, ma što god bih stigla. Uz iskustvo koje imam kroz svoj posao, danas to sve pokušavam primijeniti u Kawi i napraviti održiv biznis koji će možda imati mogućnost i da se širi i raste. Ko zna? 

Koje napitke Vaš coffe kiosk nudi ljubiteljima kafe ?

Nudimo sve što pravim ljubiteljima kafe može goditi. Espresso je naša glavna ponuda i naravno varijacije espressa u kombinaciji sa mlijekom: espresso, macchiato, latte macchiato sa aromama ili bez. Važno mi je da naglasim da espresso pripremamo na pravom kafe aparatu, dakle nije u pitanju neki aparat na kovanice i slično. Zatim, nudimo i varijacije instant kafe: nescafe, capuccina classic i sa aromama, domaću kafu, toplu čokoladu, čajeve i naš KraŠccino što je zapravo Kraš Express, a moj sin koji ima 7 godina je ovako nazvao to piće. Za sve one koji piju biljno mlijeko, pravimo i vegan friendly napitke. Trudimo se imati za svakoga nešto s čim ćemo mu/joj popraviti dan.

Na kojoj lokaciji možemo naći kiosk „Kawa to go“ i koje je radno vrijeme ?

Kawa To Go se nalazi na autobuskoj stanici preko puta Elektrotehničke škole u Tuzli, ili kako se voli reći „na stanici kod studentskog“. Otvoreni smo radnim danima od 7h ujutro do 8h uveče, subotom od 7h do 14h, a nedjeljom odmaramo.

Da li ste bili optimistični pri realizaciji Vaše ideje i da li ste naišli na podršku okoline i grada ili je tu ipak bilo nekih predrasuda ?

Optimizam je uvijek tu. Posebno kada sam stvarno imala podršku, prije svega mog supruga koji me maksimalno podržava na ovom putu. Većini meni bliskih ljudi sa kojima bih dijelila ovu ideju, svidjela se priča i koncept. To me ohrabrilo na način da sam dobila potvrdu da sam na tragu zaista nečega što će se ljudima svidjeti, a što iskreno smatram i da treba gradu. Treba nam lijepih, gradskih pozitivnih priča i malih biznisa koji, pored toga što daju radna mjesta, daju i neki posebni gradski štih Tuzli. Bilo je tu i nekih prepreka, birokratskih natezanja i slično, ali sve u svemu nisam naišla na predrasude ili nešto toliko negativno da me odvrati od cijele priče.

Obzirom da je prošlo tek nekoliko dana od otvaranja, da li ste zadovoljni dosadašnjim učinkom, ima li u Tuzli ljubitelja kafe ?

Reakcije ljudi su i više nego pozitivne. Za sada smo veoma zadovoljni, prije svega reakcijom ljudi i pohvalama kako za ideju, tako prije svega za kvalitet kafe i drugih napitaka koje kupe kod nas. Kvalitet nam je na prvom mjestu i vjerujemo da ako taj dio držimo na visokom nivou da možemo samo rasti sa vremenom. Često nam se naše zadovoljne mušterije javljaju fotkama ili porukama na društvenim mrežama, i to je stvarno jedan odličan osjećaj kad vidite da ljudi prihvataju nešto o čemu ste jako dugo razmišljali. Tuzla ima jako puno ljubitelja kafe, čekamo još da nas svi otkriju 😀

Koliko je danas teško u Bosni i Hercegovini pokrenuti vlastiti biznis ?

Uh, teško pitanje. Nije lako, iskreno. Pri tome moram istaći odmah da sam u velikoj većini slučajeva imala zaista odličnu komunikaciju i susretljivost zaposlenih službenika u različitim institucijama. Međutim, sam proces otvaranja firme je dosta komplikovan, treba vam ili puno, puno znanja o svemu, tj. da budete i svoj pravnik i svoj računovođa i sl. ili da imate dosta para u startu da plaćate ljude da vam pripremaju dokumenta, upućuju vas gdje, šta i kako.. Imam sreću da imam prijatelje i poznanike u raznim profesijama i sa različitim specijalnostima, pa su me zaista maksimalno podržali i pomogli da krenem, odgovarali na moja pitanja, pomogli da izradimo dokumenta za start i slično. Dugujem im zaista zahvalnost, posebno zbog te tolike pozitivne energije da se pomogne nekome da krene. Moj dojam je da je previše birokratije vezano za pokretanje firme, istina neki jednostavniji oblik poslovanja npr. obrt je daleko jednostavnije otvoriti nego doo, što sam ja uradila tako da sve zavisi šta ko pokreće i koje opcije ima na raspolaganju. Takođe moj dojam je i da nadležne službe i službenici uglavnom daju sve od sebe da pomognu ljudima na tom putu. Bilo bi dobro da se zaista pokuša nešto napraviti da ovo sve bude baš jednostavno da se potakne ekonomija, odnosno da se poduzetni ljudi ne obeshrabruju raznoraznim glupostima. Ne želim da ovime što kažem obeshrabrim bilo koga, naprotiv. Mislim da kad čovjek krene u ovo, nekako se sve posloži i prevaziđe se i birokratija i sve. Najvažnije je ipak da ideja koju imamo ima ekonomsko opravdanje i potencijal, ako je tako, onda se vrijedi upuštati u sve ovo. Ja ne znam kako će Kawina priča ići, ali u tome je i draž donekle. Ja sam pokretanjem svog biznisa, posebno ovog o kom mislim 3 godine zapravo i ostvarila svoj cilj – neću se nekad kajati i razmišljati „a trebala sam probati“. To je suština, da je važno probati i dati sve od sebe da uspije.

Ako ste jedan od ljubitelja kafe i vaš dan ne možete zamisliti barem bez dvije kafe. Onda je Kawa to go vaš coffe kiosk.

Intervju radila Minela Dohranović.

 

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.