SAMIT Y.O.U.N.G. O MIRU I SIGURNOSTI U BIH

Od 19. do 21. Oktobra u Etno selu Čardaci (Vitez). održan je samit mladih Y.O.U.N.G. („Youth Organizations, Univerzities, NATO Gathering“) na temu „Mira i sigurnosti“ koji je okupio preko 30 mladih osoba iz Bosne i Hercegovine.

Samit mladih organizovao je Omladinski Resursni Centar Tuzla, a učesnici su imali priliku da uče od Ambasadora, ekonomskih stručnjaka, profesora, aktivista te predstavnika NATO-a.

Gvornici i govornica bili su: BG Pamela McGaha, Komadantica NATO štaba koja je govorila o Budućim sigurnosnim izazovima; Generalica je svojim govorom otvorila ovaj trodnevni događaj. Govornica je bila i Prof.Dr. Dijana Gupta, predsjednica Atlantskog vijeć u Bosni i Hercegovini; zatim Vojni predstavnik Bosne i Hercegovine pri NATO-u, Edin Fako koji je govorio o Danu u životu oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine; Ambasador Velike Britanije Neil Kavanagh pričao je o temi Žene, mir i sigurnost; jedan od govornika bio je i makroekonosmi stručnjak Faruk Hadžić koji je sa mladima razgovarao o Ekonomskim vezama Evropske Unije, Bosne i Hercegovine, Rusije i Kine, te zašto je Evropska Unija partner naše države; Ambasador Kraljevine Norveške NJ.E. Olav Reinertsen bio je posljednji od govornika koji je razgovarao sa našim mladima i pružio im korisne savjete.

 

Trodnevni događaj u Vitezu pružio je mladima društveno korisne informacije, Profesorica Dijana Gupta poručila je da je ulaganje mladih u državu Bosnu i Hercegovinu ključno za njen razvoj i siguran opstanak. Te da je sigurno, kvalitetno i redovno obrazovanje ključ za svaku kriznu situaciju.

 

 

Ekonomski analitičar Faruk Hadžć približo je mladima ekonomske teme, objasnio funkciju ekonomske i fiskalne politike, politiku dohotka, vanjskotrgovinsku politiku, ekonomiju države, te utjecaj inflacije na stanovništvo i državu.

„Inflacija će se pobijediti onog trenutka kada se uspori, da ne raste tako brzo i kada se plata izjednači, da možemo dobiti nominalno veću platu ali realno istu kakva je bila i prije da se mogu sa tim povećanjem kupiti novi proizvodi i usluge“, rekao je Faruk Hadžić.

Njegova ekselencija Olav Reinertsen iznio je zadovoljstvo mogućnosti razgovora sa mladima. „Nismo u BiH da vam namećemo rješenja. Nismo ovdje da vam kažemo što da radite. Ne dižemo prst da kažemo što učiniti ili ne učiniti. I zato je Norveška vjerojatno zapadna zemlja koja može uživati ​​u najboljim ljepotama svijeta. Na temelju međusobnog uvažavanja, razumijevanja i stoga BiH vidimo kao ravnopravnog partnera“, riječi su Njegove ekselencije.

Amabasador kraljevine Norveške, Olav Reinertsen

 

Učesnici i učesnice Y.O.U.N.G. samita iskoristili su prilike i stekli nova iskustva i znanja. A jedna od prilika bila je mogućnost kreiranja društveno korisnog video zapisa na temu Mira i sigurnosti, gdje su svi učesnici pokazali važnost mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini na osnovu prethodno stečenog znanja i informacija samita. Također su odigrali i CAT kviz gdje su bila nagrađena  tri najbolja tima.

„Samit je bio izuzetno kvalitetan način da okupi mlade iz regiona kako bi naučili nešto novo na temu mira i sigurnosti. Ono što ja mogu reći jeste da zaista nemam nijednu zamjerku što se tiče kvaliteta samita  (organizacije, tehničkih stvari i govornika), te da mi je samit pružio priliku da stečeno znanje iskoristim u daljem djelovanju. Također nova poznanstva, koja će se nadam se nastaviti. Sve pohvale za organizatore i uspjeh u daljem radu i  djelovanju.“, rekla je Elma Hodžič, jedna od učesnica samita.

 

„Sama organizacija bila je na vrhunskom nivou, organizatori su se pokazali odgovornim, profesionalnim i korektnim. Sesije su bile dosta korisne i zadovoljstvo mi je što sam imao priliku razgovarati sa eminentnim osobama iz oblasti koje me zanimaju. Naučio sam mnoštvo toga u vezi narednih koraka BiH ka euroatlanstkoj integraciji, normama i prioritetima koji se moraju ispostovati. Istodobno, naučio sam kako prepoznati medijsku manipulaciji, te se upoznao sa stilom života jednog ambasadora.
Moja očekivanja su ispunjena, naučio sam mnoštvo korisnih i primjenjivih informacija, stekao nova prijateljstva, te ovom prilikom još jednom zahvaljujem organizatorima na vrhunskoj organizaciji.“, riječi su učesnika Matea Pejčinovića

„Bilo je odlično, imali smo različit omjer godina kod učesnika i odlične paneliste tokom cijelog sumita. Tri dana programa su prošla u zajedništvu da se razlika među godinama nije osjetila. Naučili smo dosta informacija o vojsci i sigurnosnim izazovima u BiH, ali i sigurnosti van granica države i djelovanju sjeveroatlanskog saveza u zemljama članicama. Zahvaljujući šarenilu panelista i različitim temama kao i organizaciji mogu reći da su ispunili sva moja očekivanja i da je bilo izuzetno zanimljivo i sadržajno na visini zadatka kao i uvijek. Posebno bih istakla da je ovo mladima koji stupaju u svijet aktivizma savršena prilika za početak djelovanja i da imaju prave primjere za to.“, rekla je učesnica Dragana Muratović.

 

„Atmosfera na Samitu je bila nevjerovatna. Pored toga što sam stekla znanje iz raznih oblasti, upoznala sam drage i vedre osobe iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine pa i iz NATO-a.  Organizacija je bila na zavidnom nivou. Ovaj će mi Samit sigurno ostati kao vrijedna uspomena.“, poručila nam je učesnica Fatima Aletić.

 

Zadvoljstvo učesnika i učesnica nije izostavljeno. Ovo je bio još jedan događaj ORC-a Tuzla u nizu, sa ciljem angažovanja mladih u sferi aktivizma. Sa sigurnošću i zadovoljstvom možemo reći da su mir i sigurnost na dobrom putu da budu osigurani u Bosni i Hercegovini.

Posljednji postovi