Bijeljina na putu da postane prva velika galerija na otvorenom

Od subote 15. Oktobra stanovnici Bijeljine a i cijelog regiona imat će priliku da budu dio velikog Meraki Mural Festivala, da učestvuju na tribinama i upoznaju poznate umjetnice iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Mladi će imati priliku da nauče nešto novo te steknu nova poznanstva i iskustva. A možda pronađu i motivaciju za svoj napredak.

Recite nam nešto o Festivalu ?

Meraki Mural Festival je petodnevni umjetnički događaj koji traje od 15. do kraja 2022. godine, pored toga što promoviše umjetnost, takođe za cilj ima promociju žena i djece u umjetnosti, rodnu ravnopravnost, regionalnu prijateljstvo, a samim tim i turizam grada Bijeljina. Naime, festival je podeljen u tri segmenta: slikarska radionica, zidno slikarstvo (murali) i edukativni forum. Pet priznatih i poznatih umjetnica iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine će oslikati murale velikih dimenzija na različitim lokacijama u Bijeljini. Murali promovišu umjetnost, simbolizuju i slave različitost, pomirenje i mir, predstavljaju dio umjetničke kulture koja vizuelno krasi svaki grad u svijetu. Pored njih, mural manjih dimenzija će oslikati polaznici Slikarske radionice "Sfumato" sa svojim majstorom Spomenkom Đekićem. Takođe, jedan od ciljeva projekta je školovanje djece kroz umjetničku školu i pronalaženje novih mladih talenata koji će pored umjetničke crte tokom edukacije razviti osnovne socijalne veštine kroz interakciju sa ostalim učesnicima, formiranje kreativnih sposobnosti i razvoj individualnih kvaliteta djeteta, pomoću koreografije pažnje i slobode u vizuelnom izražavanju.

Kako ste došli na ideju za ovaj Festival ?

Festival je osmišljen po uzoru na mnoge uspješne slične festivale u drugim većim gradovima u zemlji i šire. Bijeljina je jedinstveno mjesto gdje se prepliću veliki ekonomski, ljudski, intelektualni, turistički i prirodni potencijal. Ima strateški položaj između dvije rijeke, na granici sa Srbijom i Hrvatskom, u blizini autoputa za Beograd i Novi Sad i budućeg autoputa Beograd –
Sarajevo. Samim tim je vrlo posećen grad i idealan za murale sa velikom i važnom porukom koja se tiče svih nas. Murali poboljšavaju i čine prostore ljepšim, a ljude sretnijim. Umjetnost donosi novu dinamiku u javni prostor i pozitivne društvene reakcije, takođe daje vizuelni identitet gradu. Murali imaju priliku ispričati priču zajednice, stvoriti jedinstveno iskustvo, angažovati građane, povećati pješački promet i turizam. Murali su sve popularniji i estetski ugodan oblik umjetnosti u moderno doba. Prekrivajući zgrade u urbanim sredinama, oni daju dašak boje okolini. Mogu sadržavati pozitivne poruke koje doprinose optimizmu zajednice. Treba podstaći muralnu umjetnost danas za dobrobit našeg društva sutra.

Ko Vam pruža podršku pri realizaciji Festivala ?

Pokrovitelj Festivala je Grad Bijeljina, donator je COLORIT, Fabrika boja, fasada, ljepila iz Banja Luke koja nam obezbeđuje sav potreban materijal za sanaciju i pripremu zidova, kao i boje za oslikavanje svih murala. Festivalu su pomogli Pozorištance "Maslačak" iz Bijeljine kao i Lokalna Fondacija takođe iz Bijeljine.

Da li je teško okupiti sve te poznate umjetnice za crtanje murala ?

Srećni smo što smo okupili umjetnice iz regiona koje imaju veoma karakteristične i različite stilove slikanja. Ove godine u Bijeljinu nam dolazi TKV i Jana Danilović iz Beograda, ojoMAGico iz Rijeke, Sunita iz Sarajeva i lokalna umjetnica MoveRama. Nažalost, Konjo, umjetnica iz Banjaluke je iz opravdanih zdravstvenih razloga otkazala dolazak, želimo joj brz oporavak i nadamo se da će nam se pridružiti slijedeće godine.

 

 

 

Imate li podršku grada za ovu aktivnost ?

Ovom prilikom se zahvaljujemo Gradu Bijeljina na ogromnoj pomoći i prepoznavanju bitnosti ovog projekta. Bez njih i Colorita iz Banjaluke ovaj projekat ne bi mogao da se održi.

Šta Vam daje motivaciju za održavanje i realizaciju ?

Djeci i mladima je potrebno predstaviti i približiti razne vrste umjetnosti koje ne mogu naučiti u školama. Potrebna im je edukacija. Znanje koje stiču nije dovoljno za nekoga ko želi umjetnički da se usavršava. Planirana je tribina gde će sugrađani moći bolje da upoznaju svaku umjetnicu i njen rad uz dodatnu edukaciju o muralima. Razgovor sa umjetnicama o ličnom razvoju, stilu, načinu rada…te kolaboracija sa ostalim granama umjetnosti kako bi sami izašli iz zone komfora i kroz svoje percepcije stvorili druge vidove umjetnosti. Mlađi sugrađani će imati priliku da prisustvuju školi slikarstva koju mogu nastavljati pohađati i posle festivala. Tim putem se mogu naći novi mladi talenti za slikarstvo. Murali mogu podstaći turizam u Bijeljini i uljepšati zidove kojih ima sve više, a mi ćemo ih u prvoj godini dobiti šest.

Planirate li u budućnosti nastaviti sa ovakvim ili sličnim Festivalom ?

Ako se festival bude održavao i slijedećih godina, imaćemo sve više mladih slikara i dovoljno murala da ih dodamo na mapu grada koja će se nalaziti u Turističkoj organizaciji Bijeljine za one koji dolaze u naš grad zbog ulične umjetnosti.

 Šta sve možemo očekivati od Festivala i kako se mladi mogu uključiti u aktivnosti ?

Cilj ovog projekta je podrška mladima i osnaživanje njihovog mjesta u društvu, a starije ovim muralima želimo podsjetiti na značaj i važnost mladih za budućnost ove zemlje. Potrebno ih je animirati i uključiti u društvena dešavanja koja ih se tiču.
Projekat je namenjen svim generacijama, najviše mlađoj populaciji jer su baš oni najveći obožavaoci muralnog i modernog slikarstva. Bijeljina je mlad grad, zato treba angažovati mlade da učestvuju u njegovom oplemenjivanju i na taj način povećaju uvažavanje umjetnosti i umjetnika i povećaju ukupnu atraktivnost grada. Imaće priliku da budu asistenti umjetnicama, a one njima mentori, ukoliko žele da se bave muralima u budućnosti. Naša ideja se odnosi na sve građane Bijeljine i ljude koji u nju dolaze, ali prvenstveno na talentovanu djecu i mlade.

 

Koja je Vaša poruka učesnicima i publici ?

Zahvaljujemo se svima koji su pomogli projektu. Svaka vrsta pomoći nam je potrebna jer nam je prva godina festivala. Svjesni smo da će s godinama biti mnogo lakše, ali nam je u ovom trenutku bitno da sve prođe u najboljem redu da bi mogli razmišljati o slijedećim godinama. Svi imamo istu viziju i cilj, od toga polazimo. Želimo sugrađane umjetnički edukovati, a Bijeljinu da pretvorimo u veliku galeriju na otvorenom.

Stvaraoci Festivala pripremili su za svakoga po nešto. Postanite i vi dio velikog Mural Festivala i posjetite Bijeljinu od 15.10. do kraja 2022.godine.

Intervju radila Minela Dohranović

Posljednji postovi