„A SADA MI®”

„A SADA MI®” nova je aktivnost Gradskog debatnog kluba “Agora” Zenica i Udruženja „Naša djeca“ Zenica, a dio je USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji provodi CRS sa partnerima.
Naša ideja vodilja jeste približiti vrijednosti debate najmlađim članovima našeg društva – učenicima osnovnih škola, a u cilju promovisanja pomirenja i saradnje u našoj zajednici.

Ključni segmenti ove aktivnosti su Trening za trenere, Mala škola debate i Revijalna debata.
U prvoj polovini avgusta počeli smo sa treninzima za trenere koje vodi Teona Nešović, trenerica i osnivačica GDK „Agora“, a Džana Delibašić, Vildana Huseinspahić, Edin Zorić i Danko Damjanović učesnici su treninga. Kroz ovu aktivnost steći će vještine vođenja grupe, kreiranja atmosfere poštovanja, povjerenja i timskog rada u grupi, te približavanja i prilagođavanja debatnog procesa osnovnoškoskom uzrastu.
Obogaćeni tim sposobnostima, naši debatanti će predvoditi Malu školu debate. Kultura dijaloga, vještine lijepog govorenja i aktivnog slušanja, kritičko promišljanje i pronalaženje provjerenih informacija, širenje interesovanja, svijest o važnosti volonterizma i društvenog angažmana, te poticanje razumijevanja i pomirenja, samo su neke od koristi koje će rezultirati iz Male škole debate. Pored redovnih radionica koje će se održavati svake sedmice, za osnovnoškolce će biti pripremljen i zabavni sadržaj, zajednička druženja, edukativni izlet i posjete srednjoškolskim debatnim klubovima.
Završnicu aktivnosti predstavljat će Revijalna debata na kojoj će učenici pokazati sve što su naučili kroz cijeli tijek aktivnosti. Ovaj događaj će im pomoći da se riješe straha od javnog nastupa, doprinijet će njihovom timskom duhu i, nadamo se, inspirirati ih da javno razgovaraju o temama važnim za naše društvo.
PRO-Budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini (MRV).
(mreža-mira)