Adis Poško je prvi kadet iz BiH koji je diplomirao na najstarijoj američkoj vojnoj akademiji

Nakon četverogodišnjeg školovanja, u subotu, 13. juna. 2020. godine, na paradnom terenu akademije West Point, u američkoj saveznoj državi New York, održana je svečana ceremonija dodjele diploma za naraštaj 2020. godine, kojoj pripada i Poško.
Tom prilikom na jednom se mjestu okupilo 1.107 polaznika kojima se tokom ceremonije obratio i predsjednik SAD-a Donald Trump.

“Ova vrhunska vojna akademija proizvodi samo bolje od najboljih, jače od najjačih i hrabrije od najhrabrijih. West Point je univerzalni simbol američkog junaštva, odanosti, predanosti, stege i istaknute vještine”, kazao je predsjednik Trump.
Prema ugovoru s Ministarstvom odbrane Bosne i Hercegovine, Adis Poško će nastaviti karijeru kao prvi časnik Oružanih snaga BiH koji je završio Vojnu akademiju West Point. Zajedno s kadetom Poškom, uz američke polaznike u ovom naraštaju, ovu prestižnu akademiju su završili kadeti iz Gruzije, Hondurasa, Južne Koreje, Kosova, Moldavije, Pakistana, Filipina, Singapura, Tajvana i Tanzanije.

Tokom ceremonije, zbog postojeće epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, poduzete su potrebne preventivne mjere socijalnog distanciranja na događaju. Na ceremoniji nisu bili prisutni članovi porodica ili prijatelji, a diplomci su sjedili nekoliko metara jedni od drugih.
Vojna akademija West Point utemeljena je 1802. godine te je najstarija takva ustanova u SAD-u. Akademija je škola najvećeg stupnja obrazovanja vojnih časnika u Sjedinjenim Američkim Državama.

(klix.ba)