U Zenici svečano otvoren rekonstruirani Centar za mlade

Svečanom ceremonijom, prigodnim obraćanjima i presijecanjem vrpce u Zenici je otvoren rekonstruisani Centar za mlade.
Rekonstrukcija Centra za mlade podrazumijevala je provođenje mjera energetske efikasnosti (zamjena krova, prozora i vrata), termoizolaciju fasade te ugradnju termostatskih ventila i kalorimetra.

Rekonstrukcija Centra za mlade koštala je 115.515,25 KM, a finansirana je novcem Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Ambasade Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini i Grada Zenica.
“Objekt ispred kojeg se danas nalazimo bio je u fazi raspadanja, a njime su upravljali neki stariji ljudi, koji su ga iznajmljivali, iako je u vlasništvu Grada Zenica. Kad sam rekao da to više ne može tako funkcionisati mnogi su me napali, tvrdeći da ću objekt prenamjeniti za nešto drugo. Međutim, uz podršku naših partnera, Federalnog ministarstva prostornog uređenja i Ambasade Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini obnovili smo objekt i dali ga na upravljanje mladima. Također, troškove održavanja objekta snosi Grad Zenica”, rekao je gradonačelnik Fuad Kasumović, saopštila je Služba za odnose s javnošću Grada Zenica.
Gradonačelnik Kasumović uručio je tom prilikom zahvalnice ambasadorici Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini Avgustini Cvetkovoj – Karabaševoj  i Zdravku Buljeti, pomoćniku federalnog ministra prostornog uređenja za podršku u realizaciji projekta rekonstrukcije Centra za mlade.
https://zenicainfo.ba/wp-content/uploads/2020/10/121126070_3295349753913315_8910325355726008545_n-560x420.jpg
Ambasadorica Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini Avgustina Cvetkova – Karabaševa je kazala da je rekonstrukcija Centra za mlade nastavak dobre saradnje Ambasade Republike Bugarske u BiH i Grada Zenica.
Sredstvima Vlade Bugarske u Zenici je već renoviran Vrtić “Dunja”.
Omladinsko udruženje “REaktiv” Zenica upravljat će Centrom za mlade shodno ranije potpisanom Sporazumu o međusobnoj saradnji na uspostavljanju i funkcionisanju “Centra za mlade” Zenica, između Grada Zenica i tog udruženja.
Kancelarije u Centru za mlade već je dobilo šest udruženja, koja kreiraju aktivnosti za mlade u Zenici.
(akta.ba)