Ajna Jusić dobitnica priznanja “Krunoslav Sukić” za promociju mirotvorstva i ljudskih prava

Odbor Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava “Krunoslav Sukić”ove godine će posebno mirovno priznanje uručiti Ajni Jusić, predsjednici Udruženja Zaboravljena djeca rata, saopćeno je iz tog udruženja.
AJNA JUSIĆ, DJEVOJKA PREMA KOJOJ JE SNIMLJEN FILM GRBAVICA: DAN KAD SAM  OTKRILA BOLNU ISTINU – Zaboravljena djeca rata
Nagrada će biti dodijeljena sutra u Osijeku, što zainteresirani mogu pratiti online od 18 sati putem ZOOM aplikacije na linku.
Predviđeno je i obraćanje Ajne Jusić, a nakon toga prikazivanje predstave “U ime oca”. Odbor Nagrade navodi da je Ajna Jusić model mladima jer modelira moć nenasilnog tipa liderstva.
Predstava “U ime oca” izazvala je veliko interesovanje publike u Bosni i Hercegovini i regiji. Ajna Jusić do sada je dobila niz priznanja, a neka od njih su “Nagrada Jelena Šantić”, “Ličnost godine 2018”.
Angažmanom i borbom za prava djece rođene uslijed rata, Jusić je postala i autorica prve svjetske izložbe o takvoj djeci i preživjelim ženama iz Bosne i Hercegovine. Izložba nosi naziv “Breaking Free” i postala je internacionalno prepoznata.
Trenutno Ajna svojim radom pokušava učiniti Bosnu i Hercegovinu prvom državom na svijetu koja ima zakon o djeci rođenoj uslijed ratnih silovanja i djeci čiji su očevi pripadnici stranih mirovnih i humanitarnih organizacija.
Zahvaljujući njenim naporima tokom 2020. godine, Ajnu Jusić je Škola za političke studije Vijeća Evrope u BiH nominovala za nagradu “Václav Havel za ljudska prava” koju su osnovale 2013. godine Parlamentarna skupština Vijeća Europe, biblioteka Václav Havel i Fondacija Charta 77, a dodjeljuje se u znak sjećanja na Václava Havela.
Govorila je i na događaju “Međunarodni dan brobe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama – New York, US”, oranizatora UN Women. Odmah nakon govora, Ajna Jusić je učestvovala na panelu zajedno sa režiserkom Susannah Grant Netflix serije Unbelievable (serija koja jako dobro prikazuje problem žena koje su preživjele silovanja). Osim njih dvije, govorili su i Jonathan Torgovnik, nagrađeni fotograf, predstavnica organizacije SOAR iz Nigerije Chinyere Eyoh i drugi.
Trenutno je Udruženje Zaboravljena djeca rata jedino na svijetu koje se bavi društvenom i pravnom vidljivosti djece rođene zbog rata i svojim djelovanjem pokrenulo je ovo pitanje na internacionalnom nivou, čime su ispisane prve stranice historije.
(klix.ba)