AKCIONIM PLANOM ZAPOŠLJAVANJA MLADIH, BIZNIS INKUBATOROM I INDUSTRIJSKOM ZONOM DO BOLJE VELIKE KLADUŠE

“Želio bih se zahvaliti Centrima civilnih inicijativa što su nas okupili ovdje i pokrenuli dijalog o pospješivanju zapošljavanja u Velikoj Kladuši i nadamo se da ćemo zajedno sa Općinom uspjeti da dođemo do zajedničkog rješenja na dobrobit svih građana“, istakao je Boris Horvat predsjednig Udruge poduzetnika Velika Kladuša na okruglom stolu kojem su još prisustvovali članovi Općinskog vijeća, predstavnici Općine, direktorica Centra za socijalni rad, šefica Biroa rada Velika Kladuša kao i mladi aktivisti iz NVO sektora.

Akcioni plan zapošljavanja mladih sa područja općine Velika Kladuša; uključivanja u društvene tokove djece bez roditeljskog staranja, kako bi ostvarili potpunu samostalnost nakon završetka školovanja, kreiranje industrijske zone, pokretanje inkubatora za start-up kompanije – samo su neki od zaključaka sa okruglog stola koji je organizovan na temu „Perspektive zapošljavanja u Velikoj Kladuši“.
“Industrijska zona nam je izuzetno potrebna, ali nemamo prostorni plan niti komisiju pri Općini zaduženu za ovaj sektor i sve stoji. Isto tako, imamo prazne objekte koje možemo staviti u službu mladih i pokrenuti inkubator i time podržati start-up biznise. Svidja mi se i ideja akcionog plana zapošljavanja mladih, a podrška djeci bez roditeljskog staranja je takođe od velikog značaja. Ali, ono što je najbitnije jeste partnerski odnos sa Općinom kojeg trenutno nemamo i to je glavni razlog stagniranja ili propasti privrede u našem gradu”, dodao je Boris Horvat.
Prisutni su razgovarali i o potrebi da se mladi dodatno zadrže u općini na način da se poveća iznos za stipendiranje i da se kroz praksu u privatnim preduzećima studenti i srednjoškolci osposobe za rad i postanu konkurentniji na tržištu rada.
“Biro rada posreduje kada poslodavci to zatraže i kontinuirano radimo i nudimo programe putem kojih je samo prošle godine preko 400 lica skinuto sa biroa. Naravno, dobrodošle su inicijative koje će dovesti do boljeg poslovnog okruženja u našem gradu i tu smo da i dalje pomažemo poslodavcima i građanima”, istakla je šefica Biroa rada Velika Kladuša Azra Čaušević.
Željko Ninković je u ime organizatora okruglog stola Centara civlinih inicijativa zahvalio svim učesnicima što su se odazvali pozivu i istakao da će Općini biti upućena i zvanična inicijativa vođenja zaključcima sa okruglog stola.
“Čuli smo zaista kvalitetne diskusije i očigledno je da postoje veliki problemi u komunikaciji između Općine i Udruge poduzetnika, a to dugoročno nikako nije dobro za Veliku Kladušu. Mii ćemo u narednom periodu predati inicijativu za kreiranje akcionog plana za zapošljavanje mladih kao i kreiranje industrijske zone i nadamo se pozitivnoj reakciji Općine i Općinskog Vijeća”, rekao je Željko Ninković.
Na okruglom stolu u organizaciji Centara civilnih inicijativa su takođe prisustvovali predstavnici Općine Azra Tahirović i Elvedin Miljković, direktorica Centra za socijalni rad Emira Veljačić, vijećnik Amir Purić kao i mladi aktivisti iz NVO sektora.
(lookalno.ba)