Ambasador SAD-a Eric Nelson razgovarao s mladima u Gradačcu!

Juče je u Gradačcu, u sklopu obilaska Posavine, boravio Ambasador Sjedinjenih američkih država u BiH, Eric Nelson.


Prva adresa koju je posjetio bio je Nedim Avdičević, direktor i suvlasnik kompanije Ha-Ve Steel. Nedim je dugo godina radio kao varilac u BiH, Njemačkoj i Austriji. Sredinom 2018. godine, zajedno sa Džanom Kulenović koja živi u Holandiji, osnovao je ovu kompaniju koja se bavi proizvodnjom namještaja i čije proizvode možete pronaći u BiH, ali i na tržištu Evropske unije.
USAID Bosnia and Herzegovina, kroz BiH Diaspora Invest projekat, osigurao je obuku za uposlenike ove kompanije. Ova kompanija izvrstan je primjer kako bh. dijaspora doprinosi ekonomskom rastu i razvoju Bosne i Hercegovine.
Obzirom da je gospodin Ambasador prvi puta na ovom području, nezaobilazna je bila posjeta Kuli Husein-kapetana Gradaščevića, gdje je upriličen i susret sa predstavnicima mladih iz Gradačca, Orašja i Brčkog.

Prenosimo vam utiske Ammara Grabića, jednog od sagovornika:

„Mene je lično iznenadio poziv iz Ambasade na razgovor i nisam očekivao da će do toga doći. Naime, jednom prilikom je gdin Nelson na svom LinkedIn profilu upitao svoje pratioce šta i koga bi trebao posjetiti u Gradačcu. Iskoristio sam pruženu priliku i predložio da Ambasador posjeti predstavnike Vijeća mladih u Gradačcu, kako bi se upoznao sa našim aktivnostima i potrebama koje realizujemo na području grada. Nakon toga se desio poziv i susret koji se danas odigrao na Gradini!“
„Imali smo sjajan razgovor s predstavnicima našeg BOLD programa iz Brčkog i gradačačkim omladinskim liderima ove večeri. Uvijek je uzbudljivo saznati više o omladinskom angažmanu unutar zajednice i čuti o njihovim ciljevima, težnjama i snovima.“ – istakao je gdin Nelson na svom Instagram profilu.

„Mene je iznenadila pristupačnost i jednostavan način komunakcije koju smo imali sa Ambasadorom. Bio je vrlo zainteresovan, kako za kultuno-historijsku prošlost Gradačca, tako i za trenutne aktivnosti mladih o kojima smo pričali. Akcenat u našim razgovorima o važnosti izlaska na prestojeće izbore i njihovoj regularnosti, te potrebi da izbori pokažu pravo stanje u našoj državi. Bilo je govora o korupciji, odlasku mladih u inostranstvo, načinima kako da se ono suzbije, te važnosti mladih i njihovoj odgovornosti prema ovim pitanjima. Kada smo se dotakli navedenih problema, iskoristio sam priliku da spomenem da se u okviru online kampanja CAT BiH, Sjašite i Tvoj Glas je Bitan, koje implementira Omladinski resursni centar (ORC) Tuzla, već uveliko radi na prevenciji i suzbijanju korupcije, nepotizma i govora mržnje na internetu. Prijatno je bio iznenađen činjenicama da se ove kampanje djelimično finansiraju iz fondova američkog naroda, što je izazvalo još veće interesovanje Ambasadora.“ – navodi Ammar Grabić.
Zaključak ovog druženja jeste da mladi imaju bitnu ulogu u demokratizaciji Bosne i Hercegovini, te da se moraju maksimalno angažovati po tom pitanju, u čemu će punu podršku imati od strane američkog naroda i same Ambasade kroz programe koji se trenutno implementiraju.