Ammar: Moj aktivistički put krenuo je mnogo ranije, još u obdaništu

Ammar Grabić je dvadesetogodišnji student elektrotehnike tuzlanskog Univerziteta, sa stalnom adresom u Gradačcu.

Osim toga mladi novinar, aktivista, folkloraš i zaljubljenik u muziku i ples. Strast zadovoljava kroz putovanja, druženja i uspostavljanje novih prijateljstava.

Najveći prioriteti u Ammarovom životu kako kaže su svakako porodica, zatim dolaze bliski prijatelji, a onda i obrazovanje u svakom obliku!
“Poseban hobi nemam, a svoje slobodno vrijeme ispunjavam aktivizimom i volontiranjem, pa za ostale stvari i nemam puno vremena.” – Ammar za catbih.ba
Kako je izgledao tvoj početak u aktivizmu? 
“Smatram da je moj aktivistički put krenuo mnogo ranije, još u obdaništu. Zašto? Aktivizam gledam kao lični doprinos zajednici i angažmanom u bilo kojem pogledu, kulturi, sportu, umjetnosti, zaštiti okoline ili pak zagovaračkim akcijama. U svim događajima u kojima sam bio uključen kroz svoj dosadašnji životni put trudio sam se da dam svoj maksimum da bi oni bili što bolji. Moja „ozbiljnija“ priča je krenula u srednjoj školi, tačnije u februaru 2017. godine. U sklopu redovne nastave, moj razred je trebao odabrati problem koji je izražen u našem gradu i ponuditi prijedloge njegovog rješenja. Promatrajući lokalnu zajednicu uočili smo problem provođenja slobodnog vremena mladih u dekadentnim prostorima, poput kafića i kladionica, i tako je nastao projekat pod nazivom “Volontiranjem do napretka”. Postepeno smo krenuli u uključivanju cijele zajednice, prije svega nadležne lokalne službe, medija pa i građana, na osnovu toga su mi se otvorila vrata za dalje aktivnosti. Bio sam polaznik obuke “Uči, Misli i Djeluj” koju sprovodi Institut za razvoj mladih KULT, a sada već ponosno mogu reći da sam postao certifikovani omladinski lider. Rezultat toga je bila inicijativa “Čista okolina, zdrava lokalna sredina!”, koju smo implementirali u saradnji sa lokalnim udruženjem “KULT“ , a koju smatram ključnom, odnosno prijelomnom tačkom u mom opredjeljenju za dalji angažman. Nakon toga su se redali projekti jedni za drugim, a trenutno sam aktivan u Omladinskoj novinskoj asocijaciji u BiH (ONAuBiH), gdje sam član Upravnog odbora i koordinator omladinskog magazina „Karike“, kao i član UO u Vijeću mladih TK, te dio studentskog vijeća svog fakulteta.”

Od silnih projekata/seminara/razmjena na kojima si učestvovao/organizovao, navedi jedan koji će ti ostati u posebnom sjećanju?
Kao što sam i prije naveo, mnogo toga je bilo što me je oduševilo, ali bih na prvo mjesto stavio UMiD! Jednogodišnja obuka koja me je naučila neophodnim tajnama bitnim za omladinski aktivizam, koje i dan danas imaju svoju primjenu u mom radu. Između ostalog, naučio sam predvoditi i biti dio tima, projektovati, odgovorno upravljati resursima i sve to opravdati.
Neformalna vs formalna edukacija? 
Ne pravim razliku između ova dva načina organizovanja obrazovanja, jer mi je bitno da ono što se obrađuje i što se radi bude kvalitetno odrađeno, a ne da to bude samo „forme radi“. Zbog toga se prvo informišem o obuci i nalazim li se ja u tome. Ali, ako već moram birati, izabrao bih neformalnu edukaciju, zbog spontanosti, inovativnosti i originalnosti.

Ammar je odnedavno započeo svoj angažman u Omladinskom resursnom centru Tuzla, te kako navodi njegova očekivanja od CAT-a i ORC Tuzla su velika, jer je to novi izazov za njega, orginalan u svakom pogledu, a samim tim postao je i prepoznatljiv brend u našem okruženju.
“Očekujem da će i mene izbaciti iz moje komfort zone i uvesti u nove avanture spoznaje, druženja i digitalnog aktivizma!” – Ammar Grabić