Anđelka Špago – Moje iskustvo u volontiranju i aktivizmu


S volontiranjem i aktivizmom počela sam prije 10 godina. Tada nisam znala da će to postati dio mene. Ali postalo je. Naučila sam mnoge stvari koje u školi nikada niko nije ni spomenuo. Naučila sam biti timski igrač. Razvila mnoga znanja i vještine, proširila svoje vidike i izgradila sebe u osobu s kojom sam zadovoljna.  Učestvovala sam u mnoštvo edukacija, obuka i seminara. Bila sam učesnica, a kasnije sam i sama organizovala iste. Postala sam omladinska liderica, društvena aktivistkinja, certificirana trenerica po različitim pitanjima.
U svojoj lokalnoj zajednici uključena sam u mnoge omladinske i volonterske organizacije. Aktivno učestvujem u istim, djelujem u svojoj lokalnoj zajednici, a i šire. Od svega mi je najvažnije što sam upoznala mnoge druge mlade ljude koji dijele iste vrijednosti i ista interesovanja. S tim ljudima osjećate se kao svoj na svom.
Baveći se aktivizmom izgradila sam sebe. Izgradila sam svoje samopouzdanje koje je bilo na jako lošem nivou. Naučila sam da se izražavam, razgovaram, komuniciram. Naučila sam da izrazim svoje mišljenje. U školi nas nikada nisu učili kako da pobijedimo svoje strahove. Ovdje vas uče. Jednako uče svakog pojedinca. Jednako se posvete svima. Bez izuzetaka. Ne gledaju koje ste vjere, nacije, boje kože, odakle dolazite, koliko vam je godina, da li ste muško ili žensko. Prije samog početka prvo se suzbijaju predrasude. Za predrasude ovdje nema mjesta. One nisu dobrodošle. One ostaju iza zatvorenih vrata. Zato sa druženja i učenja, svi idemo kući sretni i zadovoljni. Puni motivacije da djelujemo. Da budemo pozitivna promjena.
Svaka edukacija i druženje je podjednako učetvovala u mom rastu i razvoju. I svaka je ostavila svoj trag u meni. Iza svakog volontera i volonterke, aktiviste i aktivistkinje stoji mnogo pobijeđenog straha i onog s kojim se još vode borbe. Stoji mnogo smijeha i suza, sreće i tuge. Mnogo borbe, kako s drugima, tako i sa samim sobom.
Nije lako u nešto se unijeti cijelim bićem. Ovdje je to potrebno. Ovdje je to najpotrebnije. Mogla bih, a sigurno hoću nekada o ovoj temi pisati puno detaljnije.
Do tada, budite pozitivna promjena!
 

(vmok.ba)