Arman Ćulah: Svaki dan je nova prilika

Zovem se Arman Ćulah, a prijatelji me zovu Arči. Imam šesnaest godina i pohađam Gimnaziju “Meša Selimović” u Tuzli. Rodom sam iz Banovića, malog grada, ni sat vremena od Grada soli.
Za sada, to je sve što vam mogu sa sigurnošću reći, jer mislim da se, kako i moj pogled na svijet, tako se i ja, iz dana u dan, iz sata u sat, mijenjam. Trenutno, primarni aspekt u životu mi je rast i pronalazak sebe. Svakim danom rastem i učim nešto novo i spajam komadić po komadić slagalice koja sam uistinu ja.

Teško mi je pisati o sebi, jer se osjećam kao da prodajem knjigu koja još nije napisana. Kao što sam rekao, imam šesnaest godina i polako zamišljam kako bi mogao izgledati moj život u budućnosti. Tu je koncept, mada se on kao energija mijenja iz jednog oblika u drugi. Kroz umjetnost i spiritualnost pronalazim svoje istinske vrijednosti života. U slobodno vrijeme volim da slikam, to me smiruje.
Uvijek pokušavam naći balans u svemu što radim, od moći do prizemnosti, realnosti i ambicije; mada, veliki sam emotivac i avanturista i za mene se ne može reći da sam u sredini nečega. Društveni sam leptir i komfor pronalazim u produktivnosti i rutini, ali ipak težim da svaki dan bude drugačiji i iskoristim ga na drugačije načine. Osjećam se voljeno kada provodim vrijeme sa svojom porodicom i prijateljima.
Trenutno se bavim aktivizmom. Volim da određeno vrijeme posvetim organizacijama kao što su ONAuBiH, ASuBiH. Smatram da je na našoj generaciji da budemo promjena koja je dugo potrebna ovom svijetu. Koordinator sam Lokalnog tima Tuzla Asocijacije Srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini. Moj tim za mene predstavlja jedan od sretnijih aspekata u mom životu.
Radujem se svakom sastanku provedenom s njima. Svako od njih me oduševljava i daje mi motivaciju da budem što bolji u onome što radim. Nakon što završim sa srednjoškolskim danima slijedi period gdje ću morati odlučiti čime želim da se bavim ostatak života. Trenutno, jedna od želja mi je da upišem International Burch University u Sarajevu, smjer IT. Volim informatiku i bio bih jako sretan kada bih svoje znanje unaprijedio na pomenutom univerzitetu.
(mionama.ba)