Bacanjem iskorištenih maski i rukavica na ulicu ugrožavamo druge ljude i prirodu

Korpe su postavljene u najprometnijim područjima grada Banjaluke, a to su: ispred Robne kuće Boska, Pošte u centru, Gradske uprave, Hitne pomoći, Poliklinike, CIPS-a, u Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića, kod Venecija mosta, Delta planeta i tržnog centra Emporium.


Danijel Petrović, iz projektnog tima Fondacije AGORA kaže da je troje mladih ljudi iz Banjaluke odlučio poduzeti akciju u cilju spriječavanja zagađivanja i doprinijeti zaštiti životne sredine u vrijeme kada smo svjedoci neadekvatnog odlaganja otpada sumnjivog porijekla, odnosno upotrijebljenih maski i rukavica.
“Sve češće smo viđali upotrebljene maske i rukavice po trotoarima, parkovima, oko kontejnera i na drugim javnim površinama čime nismo pokazali odgovornost prema našem Gradu. Došli smo na ideju da se postave korpe za odlaganje ovakvog otpada obzirom da se zaštiti moramo, ali i taj otpad odložiti na adekvatan način kako bismo zaštitili kako građane, tako i našu okolinu jer Banjaluka zaista važi za grad zelenila zbog svih svojih prirodnih ljepota i izletišta”, rekao je za BUKU Danijel Petrović koji dodaje da je ovaj projekat podržan je od strane BOLD programa Američke ambasade u BiH.

Petrović ističe da je izuzetno važno vršiti edukaciju građana o adekvatnom odlaganju navedenog otpada s obzirom da se prema do sada poznatim informacijama virus može zadržavati na maskama i rukavicama i do 72 časa.
“Smatramo da je potrebno nešto učiniti i u vrijeme kada je sve stalo te smo preuzeli inicijativu za ovim projektom putem kog i vodimo promotivno-edukativnu kampanju putem koje edukujemo građana zašto je važno pametno odložiti ovakav otpad. Udisanjem čestica koje nastaju isparavanjem sa ovakvog otpada ugroženi su kako građani, tako i radnici komunalnog preduzeća koji vrše prikupljanje komunalnog otpada sa naših javnih površina”, ističe Petrović.

Uz postavljanje kanti za ovu vrtu otpada krenula je i kampanja “pametno odloži” koja se provodi putem društvenih mreža.
“Našim građanina svakodnevno putem raznih sadržaja omogućavamo učiniti dostupnim informacije o pametnom odlaganju, zašto je važno pametno odložiti ovakav otpad, kako i gdje ga mogu odložiti te nagraditi njihovu odgovornost putem nagradih igri koje smo pripremili za njih u saradnji za kompanijama i pojedincima koje pokazuju korporativno društveno poslovanje”, ističe naš sagovornik.
SKIDANJE I ODLAGANJE MASKI

Kada je riječ o skidanju i odlaganju maski Petrović kaže da je važno masku dodirivati isključivo za lastiš kojim je zakačena za uši ili tračice kojima je vezana na potiljku, te masku nikako ne treba dirati za zaštitni dio, jer tako postoji mogućnost prenosa virusa sa nje na ruke, a onda dalje.
“Rukavice ne treba skidati hvatanjem za prste i povlačenjem, već ih treba uhvatiti iznad članka i povući da se prevrnu, a onda ih tako odložiti u korpe za navedeni otpad”, ističe naš sagovornik.

Ove kante se, dodaje Petrović, čiste tri puta sedmično, te za čišćenje,odvoz i odlaganje je odgovorna ECO GROUP kompanija iz Banjaluke.
“Ova kompanija je sertifikovana društveno odgovorna kompanija za odlaganje medicinskog otpada tako da građani mogu biti sigurni da se otpad ne miješa sa komunalnim i da se zbrinjava na odgovarajući način”, ističe Petrović.