Banjalučanin Tomas Damjanović: “Opčinjen sam čarobnom Tuzlom, ćevapi vam opasno pariraju našim”

Banjalučanin Tomas Damjanović, veliki zaljubljenik fotografije iz zraka, već duže vremena na društvenim mrežama oduševljava svojim objavama.
Nakon što je objavio brojne fotografije rodnog grada na Vrbasu u svojoj galeriji na društvenoj mreži Facebook predstavio je i druga mjesta među kojima su Srebrenik, Lukavac, Tuzla i Doboj.

“Imam želju da uslikam i ispratim putopisnim crticama svaki djelić naše Bosne i Hercegovine. Tuzla je bila jedna od planiranih destinacija na jednodnevnom proputovanju i nisam očekivao ništa spektakularno. Grad kao grad. Ipak, ostadoh opčinjen njenim nesvakidašnjim šarmom. Zanimljivi ljudi, raskošna arhitektura, pitoma atmosfera, spomenici, murali, grafiti… Tuzla je toliko čarobna da definitivno zaslužuje epitet velegrada. I ćevapi su vam sjajni. A to kad vam kaže jedan Banjalučanin, onda kompliment vrijedi duplo. Žao mi je što nisam imao više vremena da je fotografišem iz svakog mogućeg ugla, ali eto, imam povod više da ponovo dođem, možda već u proljeće kad sve živne i olista” – kazao je za Tuzlanski.ba autor predivnih fotografija koje su izazvale oduševljenje.
“Pa, ljudi moji, ja sam kapitulirao! Predajem se! Na svijetu sigurno ima egzotičnijih predjela od BiH, ali intrigantnijih – teško! Oduševio sam se tvrđavom Srebrenik koja mnogima liči na Machu Picchu, a koja je mrvu starija od svetog grada Inka i koja je svojom istorijom kao stvorena za reportažu na National Geographic” – navodi u opisu galerije Tomas Damjanović i dalje dodaje:
“Slikao sam i prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića, koji je bio veća faca od Aragorna iz Gospodara prstenova, a ostaće upamćen kao spiritus movens kulturnog razvoja srednjevijekovne Bosne Vidio sam i dobojsku tvrđavu Gradina na kojoj ladno možete dresirati zmaja, pogledati predstavu, organizovati rejv, snimiti seriju… i koju bi Holivud odavno iskoristio za filmove A produkcije. Usput poznao sve ljepote grada na tri rijeke – Doboja, koje nisam očekivao, kao i fascinantnu Tuzlu kojoj, možda ne zbog veličine, ali radi njenog duha – definitivno – pripada epitet velegrada.
Damjanović je uslikao i jezero Modrac za koje kaže da je nalik na bokokotorski zaliv, koje nam je pred nosom, ali je zadnjih godina zapušteno i kontaminirano, bez starog sjaja turističkog potencijala.
“Zapravo ideja je bila da obiđemo maksimum lokacija za minimum para, bez noćenja i bez pretjeranog zadržavanja na jednom mjestu. Jer odmor ne mora nužno da traje deset dana, u maniru “more, plaža, pa jogurt na leđa”. I ne mora da bude sve lijepo i podređeno jelu, piću, izležavanju. Nekad je odmor istražiti neistraženo, upoznati nepoznato, svoje okruženje ili zanemarenu istoriju koja nam se često čini osjetljivom temom, ali bez koje realno niti bih ja ovo pisao, niti biste vi ovo čitali. Nekad je odmor promijeniti lokaciju, makar nakratko, kao kad si mali pa ležiš naopačke a luster raste iz poda i sve ti novo i zanimljivo. Čak ni mrljavo vrijeme nije umanjilo snažne utiske, jer ljepota je ipak u oku posmatrača” – navodi Tomas Damjanović koji je također bio oduševljen i tuzlanskim ćevapima.
“Genetska istraživanja su potvrdila da svaki Banjalučanin u svojoj DNK ima zapisan originalan recept banjalučkog ćevapa! Kao vrsni poznavalac istog, kunem vam se da tuzlanska ćevabdžinica Sarajka opasno parira našem jestivom blagu. Budete li u prolazu obavezno probajte ove tuzlanske ćevape” – poručio je.
(Tuzlanski.ba)