Ljetna škola fotografije “Uhvati trenutak” – uz pomoć mladih promoviše kulturno naslijeđe i turistički potencijal Bosne i Hercegovine

Ljetna fotografska avantura “Uhvati trenutak” Info centra Evropske unije u Bosni i Hercegovini potakla je mlade iz pet bosanskohercegovačkih gradova da istraže kulturu, istoriju i bogato naslijeđe te da prikažu jedinstvenu ljepotu i bogatstvo svog okruženja. Kulturni turizam, kao pokretač razumijevanja i slavljenja raznolikosti, naročito među mladima, potakao je stvaranje jedinstvenih fotografskih zapisa i doživljaja prirodnih i kulturnih bogatstava vlastitog okruženja.

Druženje započeto uz vodopad Plive i pogled ka kulama drevnih vladara kraljevskog grada nastavljeno je na obalama rijeke Sane i zidinama Ključke tvrđave.
Krenuvši prema jugu, osvježenje smo potražili na Neretvi, u sjeni kule Gavrankapetanovića u Počitelju. Uhvatili smo dašak života vjekovnog Počitelja te se zaputili ka “muzeju pod otvorenim nebom”. Uz šum Bregave, u Stocu smo ovjekovječili kamene spavače i prošli stazama koje su nadahnule najpoznatijeg Stočanina da ih učini bezvremenskim kroz svoje stihove. Trebinje, grad sunca, vina i platana, obišli smo na Svjetski dan fotografije te uspješno okončali ljetno putovanje.
“Impresioniran sam umijećem i kreativnošću koje ste pokazali predstavljajući vaše gradove, kulturu, tradiciju, prirodna bogatstva kao i turističke potencijale. Često smo toliko okupirani svakodnevnim obavezama da zaboravimo zastati i uživati u ljepotama prirode, kulturnog naslijeđa i istorije ove zemlje, a vi ste nas na to podsjetili. Evropska unija u Bosni i Hercegovini uvijek rado sarađuje sa mladim i talentovanim ljudima. Nastojimo vam pružiti nove mogućnosti i zajedno s vama osmisliti rješenja kako bismo učinili vašu budućnost ovdje boljom”, rekao je Petar Kraljević, predstavnik Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini tokom uručenja nagrada najboljim mladim foto-reporterima.
Foto škola pozvala je mlade da pokažu ljepote Bosne i Hercegovine i istaknu brojne turističke potencijale i kulturno naslijeđe vlastitih okruženja i da svojim fotoaparatima zabilježe magične trenutke. Vođeni iskusnim bh. fotografom, Jasminom Agovićem, polaznici su stekli brojne vještine i učili o značaju fotografije, a najbolji su osvojili vrijedne nagrade kako bi mogli dalje razvijati svoju ljubav prema fotografiji.
„Ogromna privilegija i zadovoljstvo je bilo raditi sa grupom mladih i talentovanih ljudi iz cijele naše prelijepe domovine. Cilj radionice nije bio samo da podučimo mlade fotografe-početnike osnovama ove umjetnosti, nego da ih kroz praktičan rad i radoznalu šetnju potaknemo da se užive u ulogu turiste u vlastitom gradu, kako bi isto tako imali otvorene umove ka putovanju Evropom i cijelom svijetu.
Na raspolaganju su imali uglavnom kamere mobilnih telefona, ali ih to nije spriječilo da uz pomoć usvojenih fotografskih tehnika naprave zaista fantastične fotografije i da se dobro zabave“, istakao je Agović.
Helena Brajić i Katarina Pudar iz Trebinja i Amer Kalabić iz Ključa, pobjednici takmičenja, svojim su fotoreportražama iznijeli jedinstveno viđenje vlastitih gradove te ovjekovječili fotografijama ljepote prirode i kulturne baštine koje njihova okruženja nude. Iako su vjerovali da neće osvojiti nagrade, pobjednici su istakli zahvalnost na mogućnosti učešća, učenja o fotografiji, druženja te savjetima i nadahnuću za poštivanje i uživanje u krajolicima.
Online izložbu možete pogledati ovdje: https://euinfo.ba/bs/izlozba-uhvati-trenutak-foto-takmicenje/
(mreža-mira)