Banjalučki šahista Maksim Savanović među najboljim kadetima svijeta

Banjalučki šahista Maksim Savanović među najboljim kadetima svijeta
Prije nešto više od tri godine mladi banjalučki šahista Maksim Savanović (15) se ozbiljno posvetio ovoj drevnoj igri, a danas je među 100 najboljih kadeta svijeta. Na rang-listi Svjetske šahovske federacije (FIDE) Maksim u rapid šahu trenutno drži 63. mjesto, dok je u blic šahu na 78. poziciji.
Član je Šah kluba Banjaluka, a iza sebe ima dosta zapaženih rezultata među kojima ima i seniorskih poduhvata, gdje se izdvajaju prvo i drugo mjesto na turniru “Third Saturday” u Novom Sadu 2019. godine i dioba trećeg mjesta u konkurenciji 60 igrača u Veneciji 2018. godine. Maksim je uspješno igrao mečeve sa poznatim velemajstorima Milanom Vukićem, Elimirom Dizdarevićem i Mihaelom Oratovskim, pišu Nezavisne novine.
Uglavnom trenira sam, ili uz pomoć oca, inače inter majstora Aleksandra Savanovića, a od trenera radio je s argentinskim velemajstorom Federikom Perezom Ponsom i srpskim velemajstorom Nikolom Sedlakom, a šahovsku vještinu usavršava i s igračima iz seniorske ekipe matičnog kluba. Sve ovo daje osnova za optimizam da u narednom periodu za Maksima slijede još veći uspjesi.
“Vjerujemo da bi u toku ove godine Maksim mogao da se probije među 10-20 najboljih kadeta na svijetu, a takođe planira da, u zavisnosti od mogućnosti nastupa na turnirima, u toku ove godine osvoji i titulu FIDE majstora”, ističu iz Šah kluba Banjaluka.
Njegov omiljeni igrač je Bobi Fišer, koga cijeni ne samo kao velikana šahovske igre, već i kao specifičnu i originalnu pojavu u svijetu šaha.
(Mojabanjaluka.info)