Banovići dobili mural inkluzije povodom Međunarodnog dana djeteta (VIDEO)

Banovići su, povodom Međunarodnog dana djeteta, dobili mural inkluzije. Na vanjskom zidu Centra za razvoj inkluzivnih praksi (CRIP) koji djeluje u zgradi OŠ “Banovići” nastalo je malo umjetničko djelo kojim je poslana poruka “Inkluzija za sve”.
Autor murala je poznati bh. reper i grafiti umjetnik Adnan Hamidović, a u nastajanju murala pomogli su mu korisnici CRIP-a i učenici likovne sekcije iz OŠ “Banovići”.
Banovići /Frenkie uz pomoć djece naslikao mural s porukom: Inkluzija za  sve! / Radio Sarajevo
– Djeca s poteškoćama ili invaliditetom imaju pravo da pohađaju redovnu školu i da budu uključena u društvene procese, kao i sva druga djeca. Ali predrasude su u našem društvu često jače nego fizičke barijere. Mnogi smatraju da su djeca s poteškoćama bolesna ili manje sposobna i da im škola ne treba. Ovakav pristup je pogrešan. Djeci s poteškoćama nije mjesto među četiri zida. Mjesto im je među svima, u redovnim školama, na sportskim igralištima, u javnom prostoru. To je temelj inkluzije. Zato ovaj mural poručuje ‘Inkluzija za sve’, jer ništa ne može zamijeniti inkluziju – izjavio je Hamidović.
Oslikavanje murala je organizirano u sklopu projekta “Inclusive4all /Inkluzija za sve – Inkluzivno obrazovanje za svu djecu u BiH” koji od 2018. godine u Tuzlanskom kantonu provodi organizacija Save the Children, a finansira italijanska Agencija za razvojnu suradnju (AICS).
– Ovo je dio kampanje kojom želimo ojačati svijest javnosti o značaju obrazovanja za sve. Mural sa svojom porukom pomoći će u širenju ideje da inkluzija nema alternativu, da svako dijete treba imati pristup redovnom školovanju. Glavni cilj projekta je podrška lokalnim vlastima u provođenju inkluzije u obrazovanju, kako bi se što veći broj djece s poteškoćama ili invaliditetom u Tuzlanskom kantonu uključio u redovno školovanje – izjavio je voditelj projekta Mirco Gigliotti.
Cilj događaja je da se kroz umjetničku intervenciju u javnom prostoru skrene pažnja na pojam inkluzije i činjenicu da svako dijete ima pravo na redovno školovanje i pristup servisima podrške. Stoga je za mjesto za mural odabrana upravo OŠ “Banovići”, s obzirom na to da ova škola kroz uspješnu praksu pokazuje da je inkluzija moguća i društveno opravdana.

U Bosni i Hercegovini djeca s poteškoćama i/ili invaliditetom i njihovi roditelji i dalje se suočavaju s brojnim preprekama kada je u pitanju pravo na obrazovanje. Iako se sistemski proces inkluzije djece s poteškoćama u BiH provodi od 2012. godine, situacija na terenu je neujednačena. Po procjenama, u Tuzlanskom kantonu živi oko 7.500 djece s poteškoćama i/ili invaliditetom koja su u različitoj mjeri i na različite načine uključena u procese školovanja. Po posljednjim zvaničnim podacima iz 2008. godine, tek tristotinjak ih je pohađalo redovnu nastavu.
U sklopu projekta “Inkluzija za sve” formirani su centri za razvoj inkluzivnih praksi (CRIP) u Banovićima i Gradačcu, koji djeluju po savremenim principima inkluzije te pružaju podršku djeci s poteškoćama u razvoju, njihovim porodicama, stručnjacima i cjelokupnim zajednicama. Osim Banovića i Gradačca, centri putem svojih mobilnih timova pružaju besplatne usluge i na područjima općina Kladanj, Živinice i Srebrenik.
Pohađanjem redovne nastave i korištenjem rehabilitacijskih servisa u centrima za razvoj inkluzivnih praksi postiže se proces inkluzije djece s poteškoćama i/ili invaliditetom. Ona postaju prihvaćena u široj zajednici, dobijaju adekvatnu naobrazbu, a uz kvalitetnu rehabilitaciju mogu prevazići poteškoće i unaprijediti kvalitet života, saopćeno je iz Save tje Children.
(rtvtk)