Podržimo Specijalnu olimpijadu BiH

Specijalna olimpijada Bosne i Hercegovine pokrenula je kampanju podrške na Youtubeu za kampanju ostvarivanja prava osoba s invaliditetom.
Ukoliko im želite pružiti podršku, potrebno je zapratiti njihov zvanični kanal na ovoj mreži Special Olympics Bosnia and Herzegovina i postati pretplatnik jednim klikom ispod videa.
”Podijelite svojim prijateljima i poznanicima. Besplatno je, a nama puno znači. Samo se treba prijaviti kao pretplatnik ispod videa. Potrebno nam je skupiti 20.000 pratilaca”, poručuju iz Specijalne olimpijade BiH.

Uključivanje osoba s invaliditetom u društvo je dugoročan i mukotrpan put posut predrasudama i nepoznavanjem i zato se istinska bit Specijalne olimpijade ne nalazi u politici, praksi ili pravilima, već u svijesti i duhu onih povezanih sa programom i njihovim aktivnostima.
”Svi govore kako nema razlike među osobama sa invaliditetom, da su svi isti bez obzira na stepen invalidnosti, ali kad treba vrednovati rezultate osoba sa poteškoćama, tu nas nema. Zato se nadam da ćemo ovom kampanjom pokazati da o inkluziji ne treba pričati, nego da se ona živi. Najbolji način za inkluziju je sport, kroz inkluzivne sportske treninge i takmičenja, sve se može postići. Specijalna olimpijada BiH kao akreditovana članica Svjetske olimpijade sprovodi te programe. Ne trebamo izmišljati toplu vodu, nego samo primijeniti ovdje u BiH ono što je normalno u cijelom svijetu. Hvala svima koji prepoznaju našu želju da osobe sa poteškoćama u razvoju postnu ravnopravne. Da napokon počnemo gledati, šta te osobe mogu, a ne što ne mogu”,  istakla je za FTV Kada Delić Selimović, direktorica Specijalne olimpijade BiH.
(federalna.ba/Dino Durmić)