Evropska unija pruža podršku inkluzivnoj psihosocijalnoj podršci za LGBTI osobe u Zeničko-dobojskom kantonu

U Zenici će se 10. i 11. juna u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra održati dva jednodnevna treninga koje u okviru projekta „Regionalizacija LGBTI inkluzivne psihosocijalne podrške i pristupa uslugama mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini“ finansira Evropska unija. Treninzi su na temu pružanja LGBTI inkluzivne psihosocijalne podrške i usluga mentalnog zdravlja, a namijenjeni su uposlenicima_cama centara za mentalno zdravlje i centara za socijalni rad Zeničko-dobojskog kantona. Treninzi na ovu temu nedavno su održani u Mostaru, a planirano je održavanje sličnih treninga i u Banja Luci i Tuzli.

Treninge će voditi Darko Pandurević, pravnik, koordinator programa u Sarajevskom otvorenom centru, koji će razgovarati o LGBTI identitetima i osnovama ljudskih prava ove kategorije stanovništva. Marija Šarić, psihologinja/Geštalt psihoterapeutkinja i ujedno direktorica Fondacije Krila nade, te Zvjezdana Jakić, psihologinja/Geštalt psihoterapeutkinja, predavanje će fokusirati na pristupu prema LGBTI osobama, njihovim poblemima i potrebama, uz smjernice za inkluzivnu psihosocijalnu podršku.
Budući da je zaštita mentalnog zdravlja i opće socijalne dobrobiti LGBTI osoba često okružena stigmom i predrasudama, neophodno je podići svijest stručnjaka/stručnjakinja koji rade u oblastima socijalne zaštite i mentalnog zdravlja, ali i šire javnosti o važnosti održavanja dobrobiti i brige o mentalnog zdravlja ove kategorije stanovništva.
Cilj projekta „Regionalizacija LGBTI inkluzivne psihosocijalne podrške i pristupa uslugama mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini“ je stvoriti okruženje u kojem će LGBTI osobe biti ohrabrene i podržane u pristupu sistemima socijalne zaštite i mentalnog zdravlja koji pružaju inkluzivne i senzibilizirane usluge. Da bi se LGBTI osobama osigurao pristup takvoj podršci, potrebno je podići kapacitete ustanova za socijalnu zaštitu i mentalno zdravlje, te proširiti institucionalnu mrežu psihosocijalne podrške. Potrebno je ojačati kapacitete i organizacija civilnog društva koje se bave pružanjem ove vrste usluge, te obučiti njihovo osoblje o LGBTI temama.
Projekat implementira Sarajevski otvoreni centar, a partner na projektu je Fondacija Krila nade iz Sarajeva, koja kroz svoj program zaštite mentalnog zdravlja teži poboljšanju socijalne uključenosti i jačanju žena, djece, mladih i drugih ugroženih grupa, promovisanjem i zaštitom ljudskih prava, mentalnog zdravlja i podrške u obrazovanju.
Zaposleni_e u centrima za mentalno zdravlje i centrima za socijalni rad Zeničko-dobojskog kantona svoje učešće u treningu mogu potvrditi na e-mail: delila@soc.ba, najkasnije do 04.06.2021. godine. Broj učesnika_ca je ograničen.
Napomena: U skladu sa epidemiološkom situacijom, sve prostorne mjere distance i dezinfekcione mjere zaštite će biti ispoštovane!
(soc.ba)