UDAS i EU formirali grupe uzajamne podrške i online programe za osobe sa invaliditetom

U cilju ublažavanja efekata kućne izolacije i očuvanja mentalnog zdravlja osoba sa invaliditetom izazvane pandemijom virusa COVID-19, Organizacija UDAS je uz podšku Evropske unije, uspostavila grupe uzajamne podrške za osobe sa invaliditetom u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini.
S obzirom na to da osobe sa invaliditetom imaju specifične potrebe i da se posebna briga posvećuje njihovom mentalnom zdravlju, planirani su i online programi podrške kako bi se korisnicima pružile potrebne usluge i preduzele sve adekvatne mjere u skladu sa trenutnom situacijom. Sve grupe će imati podršku od strane supervizora kojeg čine psiholog i socijalni radnik.U skladu sa instrukcijama nadležnih organa, uzajamna podrška se obavlja putem online dostupnih komunikacijskih sredstava.

Uspostavljene su dvije grupe uzajamne podrške:
– Grupa uzajamne podrške žrtvama mina: Grupe su formirane u Banja Luci, Doboju, Bijeljini, Trebinju, Derventi, Brčkom, Istočnom  Sarajevu, Donjem Vakufu, Sarajevu,Travniku, Konjicu, Mostaru i  Bihaću.
– Grupa uzajamne podrške za žene sa invaliditetom: Grupe suformirane u Prijedoru, Banja Luci, Sarajevu i Bijeljini.
Grupe uzajamne podrške su formirane sa ciljem lakšeg pristupa potrebnim informacijama, pružanju podrške i ohrabrenja među osobama koje se nalaze u istoj ili sličnoj situaciji, a predstavljaju mjesto gdje osobe sa zajedničkim problemima i potrebama mogu da razmjene iskustva, pomognu jedni drugima u teškim trenucima i tako sačuvaju zdravlje i ostvare dobrobit za sve članove.
Podrška osobama sa invaliditetom i formiranje grupa uzajamne podrške uspostavljena je u okviru projekta ‘’Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana’’ kojeg finansira Evropska unija, a realizuje Organizacija UDAS u partnerstvu sa Helsinškim parlamentom građana i ‘’Nešto Više’’ Sarajevo.
Za sve dodatne infomacije osobe sa invaliditetom mogu nam se obratiti putem emila: info@udas.rs.ba ili nas kontaktirati putem navedenih grupa uzajamne podrške na društvenoj mreži Facebook.
Buka magazin

Posljednji postovi