Tuzla: Uručena vrijedna donacija EU u borbi protiv pandemije (VIDEO)

Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona danas je uručena medicinska oprema koja uključuje PCR aparat i znatne količine zaštitne medicinske opreme u vrijednosti preko 83.000 eura, koju je donirala Europska unija.

Opremu su primili ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Vahid Jusufović i specijalista epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona dr Jasmina Džambić Brkić.
Donirana oprema je dio ukupne medicinske pomoći Evropske unije za BiH u borbi protiv COVID-19 pandemije, u vrijednosti od 7 miliona eura, koja se od marta 2020. godine isporučuje zdravstvenim ustanovama širom zemlje. Oprema je nabavljena u skladu sa standardima EU za javne nabavke kroz projekat koji provodi UNDP BiH.
Prema riječima direktora Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Vahida Jusufovića ova donacija Evropske unije će biti od velikog značaja zdravstvenom sistemu Tuzlanskog kantona koji bilježi svi veći broj hospitaliziranih pacijenata oboljelih od COVID-19 virusa dok je nažalost i broj smrtnih ishoda u porastu. “
S novim PCR aparatom proširili smo svoje kapacitete. Pored postojeće sada imamo i potpuno novu liniju za testiranje što nam daje jednu vrstu sigurnosti. Kada je riječ o testovima, njih imamo za još desetak dana, ali očekujemo da će se vrlo brzo riješiti žalba u Uredu za žalbe Agencije za javne nabavke BiH, te da ćemo nabaviti nove količine testova”, kaže prof. dr. Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

U UKC Tuzla povećan je broj hospitalizovanih pacijenata, ali i broj smrtnih slučajeva. Ljekari se suočavaju sa udruženim kliničkim slikama kod pacijenata, a ubilježen je i smrtni ishod osobe od 20 godina.
“Niko nije izuzet od uticaja pandemije. Svi smo ugroženi”, istakao je Jusufović.
Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić prilikom današnje primopredaje donacije medicinske opreme je kazala kako zabrinjava sve veći broj srtnih slučajeva.
“Mi još uvijek virus COVID-19 ne poznajemo u prilog tome govori i činjenica da imamo situacije kada pacijenti sa udruženim popratnim oboljenjima u posljednje vrijeme jako često prolaze bolest bez teže kliničke slike dok s druge strane imamo relativno mlade i zdravlje ljude koji završe na respiratoru ili izgube životnu bitku sa korona virusom. Korisim priliku da još jednom uputim apel svim građanima da se pridržavaju izdatih mjera” – naglasila je Čolić.
Specijalista epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona dr Jasmina Džambić Brkić kazala je kako će biti urađena raspodjela donirane medicinske zaštitne opreme prema Domovima zdravlja na području TK.
“Pandemija već drugo traje i veoma je važno da se svi pridržavamo mjera i preporuka od strane Kriznih štabova. Socijalna distanca i nošenje maski su veoma važni kao vrsta prevencije širenja virusa. Uskoro nam stiže vrijeme sezonske gripe što će sigurno dovesti do povećanja hospitaliziranih pacijenata u UKC-u Tuzla” – upozorila je Jasmina Džambić Brkić.

(Tuzlanski.ba)