Belma Tulić: Ambasadorka kampanje #TvojGlasJeBitan za Bosansku Krupu

Belma Tulić nam dolazi iz Bosanske Krupe, te je aktivna članica kampanje #TvojGlasJeBitan.


Sa Belmom smo razgovarali o tome zašto se pridružila kampanji #TvojGlasJeBitan, šta planira da uradi u svojoj lokalnoj zajednici sada kada je postala ambasadorka, koja je motivacija iza toga, kao i šta bi poručila mladim ljudima u Bosni i Hercegovini.
Zašto si se pridružila kampanji #TvojGlasJeBitan?
“Kampanji sam se pridružila jer želim biti dio promjene. Želim da se moj glas čuje. Isto tako htjela sam da steknem nova poznanstva i da upoznam još jedan vid aktivizma.”
Postao/la si lokalni koordinator za Bosansku Krupu . Šta planiraš da radiš u svojoj lokalnoj zajednici?
“Moj cilj je da aktiviram mlade osobe da prave promjene u svojoj lokalnoj zajednici na ovom polju. Oni trebaju znati da je i njihov glas bitan. Sigurna sam da ćemo se super družiti i biti odličan tim.”
Pokazala si značajno interesovanje za kampanju, koja je motivacija iza toga?
“Ja sam bila jedna od rijetkih mladih osoba koja je zapravo pratila političku situaciju u našoj zemlji. To se nije promijenilo ni danas. Sigurna sam da se politička situacija može poboljšati samo pravim izborom građana. Međutim, mladi ne koriste svoje pravo glasa koje je veoma bitno. Tako da moja motivacija potiče upravo iz želje da potaknem mlade ljude da izvrše svoju građansku dužnost.”
Šta bi poručila mladima u Bosni i Hercegovini?
“Poručila bih im da nam se priključe i da se i oni informišu o samom procesu glasanja. I jedna veoma bitna stvar je da nije važno da li ste član političke partije ili ne. Važno je samo da vaš glas zaista pravi ogromnu razliku. Usudi se! Glasaj!”
Kampanja #TvojGlasJeBitan podrazumjeva svojevrsnu reakciju na rezultate izbora iz 2018. godine sa ciljem povećanja izlaznosti na narednim izborima, uz fokus na mlade ljude. Kampanja je neideloški orjentisana i usmjerena na pozitivnu retoriku, te moderne načine komunikacija i marketinga te trenutno okuplja preko 180 mladih ljudi širom Bosne i Hercegovine.