Fatima Klinčević: Ambasadorka kampanje #TvojGlasJeBitan za Zavidoviće

Fatima Klinčević nam dolazi iz Zavidovića, te je aktivna članica kampanje #TvojGlasJeBitan.

Sa Fatimom smo razgovarali o tome zašto se pridružila kampanji #TvojGlasJeBitan, šta planira da uradi u svojoj lokalnoj zajednici sada kada je postala ambasadorka, koja je motivacija iza toga, kao i šta bi poručila mladim ljudima u Bosni i Hercegovini.
Zašto si se pridružila kampanji #TvojGlasJeBitan?
“Kampanja me dosta zainteresovala, a ono što je dobro i pohvalno prijeni pažnju. Mislim da su podaci o izlasku građana na izbore, a naročito mladih, više nego poražavajući. Ako shvatimo da smo upravo mi mladi ti koji grade budućnost ove zemlje, koja je nažalost na klimavim nogama, nećemo dozvoliti, a da propustimo izborni dan i sudjelujemo u promjeni jer izbori su samo jedan dan, a mandat vlasti traje četiri godine. Upravo iz ovih razloga kampanja Tvoj glas je bitan privlači pažnju i vjerujem da će dovesti do promjena, a time je privukla i moju pažnju i dovela do odluke da se pridružim mladim ljudima ove kampanje koji žele promjene.”
Postala si lokalni koordinator za Zavidoviće. Šta planiraš da radiš u svojoj lokalnoj zajednici?
“Vodim se rečenicom da postoji samo jedan dio svemira koji možemo promijeniti, a mjenjanjem njega dolazi do promjena u našoj lokalnoj zajednici. Općina u kojoj živim je relativno mala i sa željom da dođe do promjena odlučila sam se i prijaviti za lokalnog koordinatora kampanje. Ono što je u planu da se prvo uradi jeste promovisanje i širenje ideje o samoj kampanji, razgovori i edukacije sa mladima koji jesu ili će biti bitni donosioci odluka u našoj zemlji.”
 
 
Pokazala si značajno interesovanje za kampanju, koja je motivacija iza toga?
“U okruželju u kojem živimo potrebno je da dajemo svoj doprinos u mnogim aktivnostima jer su nam promjene na bolje svima potrebne. Motivacija se javila zbog samog aktivizma i želje da se ispuni sam cilj kampanje i da što više ljudi, a naročito mladih koju su stekli mogućnost učestvovanja na izborima, u njima učestvuju i ne dopuste da ta odluka bude donesena bez njihovog uticaja.”
 
 
4) Šta bi poručila mladima u Bosni i Hercegovini? 
“Puno je poruka koje možemo poručiti mladima u Bosni i Hercegovini, ali neka to bude ono što je posljednjih godina najprisutnije kao rad od strane mladih, a to je nažalost njihov odlazak i napuštanje matične zemlje. Voljela bih kada bi svaki pojedinac dobro razmislio o odlasku i tu odluku donio tek kada bude siguran da je dovoljno uradio za sebe i svoje društvo kako bi mu bilo bolje u svojoj zemlji, potrebno je da damo sve od sebe kako bismo izgradili jak i siguran sistem svoje zemlje, a ne jačali gradnju sistema drugih zemalja. Također voljela bih kada bi ih se što više pridružilo ovoj kampanji kao i mnogim drugim koje promovišu aktivizam i promjene. “
Kampanja #TvojGlasJeBitan podrazumjeva svojevrsnu reakciju na rezultate izbora iz 2018. godine sa ciljem povećanja izlaznosti na narednim izborima, uz fokus na mlade ljude. Kampanja je neideloški orjentisana i usmjerena na pozitivnu retoriku, te moderne načine komunikacija i marketinga te trenutno okuplja preko 180 mladih ljudi širom Bosne i Hercegovine.

Posljednji postovi