Besplatna online radionica: “Pričajmo o tome”

U okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: Unaprijeđenje dijaloga i  društvene kohezije u i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“ koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF) realizuje se besplatna radionica „Pričajmo o tome!“ koja će se održati 5. i 6. septembra 2020. godine.

Adolescentkinje i adolescenti, koji imaju između 17 i 19 godina iz cijele Bosne i Hercegovine imaju pravo učešća na besplatnoj radionici, a mogu se prijaviti do ponedeljka, 31. avgusta, u ponoć. Prijava za učešće na radionici se može pronaći na sajtu – https://cutt.ly/karijerno-savjetovanje.
Cilj ove radionice je pomoći adolescentima koji se još uvijek nisu odlučili čime žele da se bave u budućnosti, ali i pružiti više informacija o željenom fakultetu. Radionica će trajati dva dana. Prvi dan je namjenjen za upoznavanje sa učesnicima i njihovim problemima. Kroz razmjenjivanje iskustava pokušat će se doprijeti do suštinskog problema. Saznat će se ko i koliko ima uticaja na donošenje odluke prilikom odabira profesionalne orijentacije, te na koji način se adolescenti mogu oduprijeti raznim pritiscima sa strane pri odabiru budućeg zanimanja.
Drugi dan će Tarik Hasanić,dipl. pedagog-psiholog i psiholog Amina Isanović Hadžiomerović, zaposlena na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i doktorandica Technische Universität Kaiserslautern, pokušati odgovoriti na sve nedoumice adolescenata. Na kraju radionice studenti sa raznih fakulteta će predočiti svoja iskustva o studiranju, o tome koji predmeti se izučavaju, koliko je potrebno odricanja, kakva je interakcija sa profesorima i slično.
Ova online radionica organizuje se u okviru zajedničkog regionalnog programa “Dijalog za budućnost: Unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u/između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije” koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).
Cilj ovog projekta su, prije svega, prekogranična saradnja i jačanje zajedništva koje će uticati na pozitivan odnos prema različitostima, na osjećaj pripadnosti zajednici, ali i najbitnije od svega, na želju mladih da doprinesu razvoju društva.
(mreža-mira)