Besplatni projekti i kursevi za mlade

Općina Centar Sarajevo godinama izdvaja značajna sredstva za realizaciju besplatnih projekata za mlade. Ova lokalna zajednica u okviru Javne ustanove „Centar kulture i mladih“ čiji je i osnivač, dugi niz godina kvalitetno planira kako da mladi provedu svoje slobodno vrijeme, ustupajući im na raspolaganje prostorije, tehničke mogućnosti i stručnu podršku kroz projekte iz domena obrazovanja i kulture.

U 2023. godini u Centru kulture i mladih (Jelića 1) i u prostorijama smještenim na adresi Mis Irbina 18 realiziraju se projekti: škola digitalnih inovacija, kurs italijanskog jezika, radionica stripa, fotofestival učenika srednjih škola, izložba „Studentski dani“, književni program i radionice JU CKM, škola savremenog plesa, kulturno-historijsko naslijeđe BiH, ZEZ – znanost-edukacija-zabava, edukacija za pisanje projekata po LOD Metodologiji i kultura sjećanja.

Škola digitalnih inovacija namijenjena je polaznicima koji žele da steknu nova znanja ili prošire postojeće znanje o programiranju. Glavni zadatak ovog projekta jeste da se prikaže koliko su informatika i računovodstvo široke oblasti i koliku primjenu imaju u svakodnevnom životu.

JU Centar kulture i mladih Općine Centar od februara počinje sa kursom italijanskog jezika za početnike koji predviđa usvajanje elementarnih gramatičkih cjelina

Projekat Fotofestival učenika srednjih škola ima za cilj potaknuti mlade da se bave fotografijom i da poboljšaju svoju medijsku pismenost. Predavanja profesionalnih fotografa pomažu im da steknu osnovna saznanja o fotografiji kao mediju i time prošire svoje obrazovanje.

Cilj realizacije škole plesa je da se mladim ljudima ponudi mogućnost upoznavanja sa plesnim stilovima, te savladavanje plesnih pokreta sa težištem na modernom plesu.

Dodjela grantova u skladu sa LOD Metodologijom višegodišnja je praksa u gotovo svim općinama u Kantonu Sarajevo. Organizacija edukacije za pisanje projekata proizašla je iz potrebe za prevazilaženjem praktičnih izazova sa kojima se susreću mladi aplikanti na javnim pozivima.

Finansirajući aktivnosti Centra kulture i mladih, Općina Centar omogućila je odlične uvjete za rad kao i besplatno članstvo u svim projektima. U adekvatno opremljenim prostorijama, uz podršku stručnjaka, umjetnošću se na različite načine bave naši mladi sugrađani u dobi od 15 do 30 godina, a koji imaju prebivalište ili pohađaju škole i fakultete na području središnje sarajevske općine.

Svi zainteresovani osnovci starijih razreda, srednjoškolci i studenti mogu se prijaviti na neki od pomenutih projekata putem telefona 033/232-594, e-mail adrese info@centarkulture.ba ili oficijelne Facebook stranice

https://www.facebook.com/sarajevocentarkulture/

 

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative(BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“