Bh. studenti ušli u finale evropskog takmičenja studenata arhitekture (VIDEO)

Naši studenti ponudili su kako za njih izgleda rješenje problema separacije grada Belfasta koji je podijeljen u zone katoličkog i protestantskog stanovništva.

Dio ekipe, Senada Šeranović i Alen Hasanović, bili su gosti emisije Sunčano jutro. Treći član uspješne ekipe je Ahmed Peco.
Dva posto glasova presudilo je u korist rada iz Beograda.
– Ovom prilikom čestitamo kolega i zahvaljujemo se na ovom takmičenju, kazao je Alen Hasanović.
Senada Šeranović je objasnila kako je izgledalo raditi na ovom projektu.
– Imali smo samo 52 sata da ga napravimo. Temu smo dobili u petak navečer, a već u nedjelju navečer smo trebali imati gotov taj čitav projekat. Iako smo mi sad izgubili u ovom takmičenju, za nas je velika pobjeda što smo uopšte učestvovali i došli do finala. Imali smo veliku podršku od strane kolega, porodica i prijatelja, istakla je, piše Oslobodjenje.ba.
Zadatak se mijenja iz godine u godinu. Tema bude nepoznata do samog dana takmičenje.
– Ove godine, tema je bila Belfast u Sjevernoj Irskoj. Oduvijek je tu miješano irsko katoličko stanovništvo i englesko protestantsko stanovništvo. Grad je podijeljen. Kroz historiju bilo je nasilja zbog vjere i nacionalizma. Izgrađeni su zidovi kroz grad koji su kasnije išarani muralima i grafitima. Naš zadatak je bio da damo alternativno rješenje podjeli zidova i da spojimo stanovništvo na neki način. Odlučili smo se za virtualnu realnost, gdje mi ništa posebno ne gradimo osim jednog objekta na obali, kaže Hasanović.
Senada Šeranović dodaje, sve se u suštini temelji na tome da oba naroda budu spojena nekom trećom kulturom.
Svi su imali svoje doprinose, ali Alen Hasanović je bio prijavljen kao vođa.
– Međutim, Senada je imala dosta dobrih ideja i ta VR ideja sa kojom smo se svi složili omogućila je da sve te ideje spojimo u jedno, jer je dosta fleksibilna, ističe Hasanović.
Pogledajte cijeli razgovor.