Biciklistička utrka “Tour de Usora” održat će se 4. jula

Biciklistička utrka “Tour de Usora” održat će se 4. jula u Općini Usora. O njoj je za Klix.ba govorio Pero Nikić, predsjednik Mjesne zajednice Sivša, koja je organizator pomenute utrke.

Prostor doline rijeke Usore, u geografskom smislu, predstavlja svojevrsni prijelaz između posavske ravnice i bosanskih brdsko-planinskih reljefa. Idilični brežuljkasti krajolici, prirodne ljepote i relativno mirna prometna dinamika, savršen su teren za biciklizam, koji je, posljednjih godina, prepoznat od strane velikog broja zaljubljenika u ovaj sport, koji ovdje, svakodnevno, bicikliraju.
“To nas je potaknulo na ideju organiziranja biciklističke manifestacije, koju smo, simbolično, nazvali “Tour de Usora”. Cilj nam je, kroz realizaciju ovoga projekta, promovirati najljepše vrijednosti koje sport pruža; brigu o zdravlju, te interakciju i toleranciju među ljudima, koja ne poznaje starosne, rodne, nacionalne i druge granice. Naravno, cilj nam je i promocija općine Usora koja ima sve pretpostavke za razvoj sportskoga turizma”, kaže Nikić.
Posljednjih godina, primjetan je uzlazni trend, kada je riječ o popularizaciji biciklizma. Sve je veći broj onih koji bicikliraju, kako rekreativno, tako i profesionalno.
Zbog iznimno visokih temperatura, koje nam je ljeto donijelo, kao i zbog relativno zahtjevnog terena, etapu su definirali duljinom od 17 kilometara i dali su joj, ove godine, revijalan, a ne takmičarski karakter.
“‘Tour de Usora’ imat će i rekreativnu dimenziju, kroz koju će, rekreativci i djeca, imati priliku pridružiti se profesionalcima na zadnjem kilometru vožnje, kako bi svi zajednički ušli u cilj, gdje će biti upriličen sajam biciklizma, gastro ponuda, party i drugi zanimljivi sadržaji”, govori.
Prijave svakodnevno pristižu od biciklista iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a tu je i nekoliko najavljenih učesnika izvan granica Bosne i Hercegovine, što će ovoj manifestaciji dati međunarodni karakter.
“Nezahvalno je govoriti o broju učesnika, obzirom kako je mogućnost prijave otvorena do 2. jula. Prema dosadašnjim najvama, bit će tu mnogo učesnika: od pet do 75 godina, kako iz Usore, tako iz susjednih općina Tešnja, Doboja i drugih, kao i svih drugih krajeva Bosne i Hercegovine”, kaže.
Njihovu entuzijastičnu ideju su prepoznale lokalne vlasti općine Usora na čelu sa načelnikom Zvonimirom Anđelićem, te je općina Usora pokrovitelj ovogodišnje manifestacije “Tour de Usora”.
Uzimajući u obzir pandemijom narušene gospodarske prilike, sredstva nisu tražili od gospodarskih subjekata. No, postoji određen broj onih koji su prepoznali njihovo zalaganje i samoinicijativno odlučili da pomognu ovoj manifestaciji.
Svi su pozvani i dobrodošli, a prijave se mogu izvršiti putem njihove Facebook stranice.