BiH dobila nove virtuelne kilometre autoputa


Iako je za deset godina prihodima od akciza i putarine prikupljeno osam milijardi konvertibilnih maraka, prethodnih godina nije bilo svečanih otvaranja novih kilometara autoputa. Ipak, nadležni iz Vlade i Autocesta Federacije BiH kažu da je otvaranje novih virtuelnih dionica model koji se pokazao vrlo uspješnim u našoj zemlji.
U nastojanju da ide u korak sa svjetskim trendovima kompanija Autoceste Federacije BiH odlučila je sve svoje projekte na koridoru digitalizirati i na taj način olakšati građanima da vizualiziraju kako bi trebale izgledati autoceste, kako se grade tuneli, mostovi, vijadukti.
“Sa zadovoljstvom vam mogu potvrditi da smo potpisivanjem ovog ugovora zaokružili virtuelnu dionicu Tarčin-Konjic i krenuli dalje ka jugu, što je i bio naš cilj za 2019. godinu. Izrada ovog grafičkog prikaza koja je finansirana iz sredstava Evropske investicijske banke i EBRD-a, koštala je više od 11 miliona eura. No, nije to jedina virtuelna dionica, prethodno smo imali Svilaj-Odžak, Počitelj-Zviroviće, a najsloženija virtuelna dionica definitivno je bio tunel Prenj. Naravno, u narednoj, da ne kažem izbornoj godini, čekaju nas brojna svečana puštanja u virtuelni promet, naši najbolji grafički i video dizajneri naporno rade na tome”, rekao je Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH.
Svečanom puštanju filmske vrpce na ovoj dionici prisustvovao je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić. On je ovom prilikom rekao da, dok se svijet i Evropa bore s recesijom, Bosna i Hercegovina zahvaljujući agresivnoj gradnji infrastrukture konstantno osjeća rast BDP-a.
“Vidite, Evropska unija je u krizi, protesti, Brexit, besparica, u svijetu najveće svjetske ekonomije bilježe brojne probleme i nesuglasice, a u našoj zemlji BDP raste iz dana u dan. Jeste da to trenutno osjetimo mi rijetki, ali građanima se trudimo da, dok i oni to ne osjete, bar jednom mjesečno uživaju u filmskim kadrovima novih dionica. U pojedinim našim medijima vidim da je rubrika „Pogledajte kako će izgledati dionica“ bilježi zaista dobru posjećenost, a to nam daje podsticaj da nastavimo, možda čak i razmislimo o proširivanju naših uposlenika u ovom sektoru”, rekao je premijer Novalić.
Preuzeto sa: https://satro.info