BiH: U većem dijelu države počela je nova školska godina puna izazova za djecu i nastavnike

U školske klupe vratili su se učenici prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola, dok će učenici petog, šestog, sedmog, osmog i devetog razreda nastavu pohađati online, kao i u srednjoškolci. Prvog dana u školu dolaze samo učenici prvih razreda srednjih škola, nakon čega će nastavu pratiti online.
How to get your kids used to wearing masks | CBC News
Nastava će se odvijati u manjim grupama, uz provjetravanje prostorija, dezinfekciona sredstva, fizičku distancu i nošenje maski.
Učenici s hroničnim oboljenjima i učenici koji u svojim domaćinstvima imaju osobe iz rizičnih skupina nisu u obavezi pohađati redovnu nastavu u školi, a za njih će biti osigurana online nastava.
Online nastava će se održavati u skladu s metodologijom realizacije online nastave, smjernicama za praćenje, vrednovanje i ocjenjivanje učenika tokom online nastave, smjernicama za izradu digitalnog obrazovnog sadržaja za osnovne i srednje škole.Časovi su skraćeni na 30 minuta, a odmori će trajati samo pet minuta.
Predstavnici Kriznog štaba FBiH, Ministarstva zdravstva FBiH, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Federalnog ministarstva obrazovanja i kantonalnih ministarstava obrazovanja 21. augusta na sastanku u Konjicu donijeli su odluku da početak školske godine neće biti odgođen. Shodno tome, nastava u Kantonu Sarajevo i Bosansko-podrinjskom kantonu počinje danas, a u ostalim kantonima 7. septembra.
Should Kids Wear Masks? Here's What To Know - COVID-19, Featured, Health Topics, Parenting, Pediatrics - Hackensack Meridian Health
Nastava je danas počela i u Republici Srpskoj, gdje su se u školske klupe vratili svi učenici u osnovnim i srednjim školama.
Uoči početka škole svoj strah nisu i ne kriju ni roditelji, kao ni nastavnici i direktori škola. Tako se, naprimjer, dio roditelja u Kantonu Sarajevo oštro usprotivio povratku u škole izražavajući strah za djecu i članove porodica.

Nakon toga su se oglasili i direktori osnovnih škola u Sarajevu koji su prema Ministarstvu obrazovanja Kantona Sarajevo uputili devet zahtjeva.
Zbog epidemije koronavirusa biće ovo, bez sumnje, specifična školska godina puna izazova, straha i neizvjesnosti.

(klix.ba)