Škola u BiH koja je pronašla način da zbliži djecu u vrijeme fizičke distance

U doba ograničenih aktivnosti i skučenih mogućnosti za klasično odvijanje nastave, tim Osnovne škole “Kaćuni” u istoimenom malom selu Srednje-bosanskog kantona pokazao se kreativnim ne samo u pedagoškom nego i u graditeljskom smislu – sa ciljem pružanja novih sadržaja školarcima i prilagođavanja novom načinu funkcionisanja.

Složno grade multifunkcionalni amfiteatar koji će biti učionica na otvorenom osposobljena za rad u skladu sa epidemiološkim preporukama.
Škola u BiH koja je pronašla način da zbliži djecu u vrijeme fizičke distance
Preporuke su distanca i boravak u prirodi. To je za osoblje ove škole značilo: Sagradimo učionicu na otvorenom, renovirajmo staro igralište, napravimo još jedno, zasadimo nova stabla, unutra napravimo mjesta za one koje će podsjećati djecu da ne prestanu zamišljati želje, neka tu budu i novi drugari, love birds Doli i Bel – koji će cvrkutati bez maski. U atmosferi koja upućuje na udaljavanje i restrikcije, obradujmo one koji će u septembru u školu.
“Imali smo priliku susresti se nečim novim što je bilo poprilično negativno. A sad je isto ovo djeci nepoznato i kad dođu biće jedna prelijepa vijest i mislim da ćemo svi ovo iskoristiti na najbolji mogući način. Mi ćemo sigurno biti opušteniji, a takvo naše raspoloženje sigurno prenosimo i na djecu”, rekla je Aida Destanović, školski psiholog.
“Nama je želja prije svega bila da djeci približimo scensku umjetnost, da im približimo teatar, da im približimo nastavu na otvorenom da se oni otvore prema nekim novim vidicima, da jednostavno uživaju u svemu onome oko čega smo se trudili da im priredimo na najbolji mogući način”, rekao je Mirza Begović, nastavnik Bosanskog jezika i književnosti.
Nastavnici i direktor škole u Kaćunima za učenike izgradili učionicu na  otvorenom – Centralna.ba
“Časovi će se ovdje održavati, predstave. Nismo imali priliku gledati u ovom našem mjestu predstave, u Busovači ima kino ali tu se ne održavaju predstave,tako da sada će biti jako lijepo ovdje. Ljepše će nam biti na otvorenom, nosićemo maske, dezinfekciju za ruke, možda i rukavice”, kazao je Davud Merdan, koji pohađa 4. razred škole.
“Ja se jako radujem jer ćemo mi dolaziti na predstave. Biće mi malo žao ipak jer smo navikli sve te godine rukovati se, biti zajedno na odmorima, sad ćemo morati biti odvojeni. Planiram biti saobraćajni inžinjer”, izjavio je Hamza Merdan iz 7. razreda.
Način razmišljanja onih koji ovom budućem saobraćajnom inžinjeru grade temelj znanja i obrazovanja, primjer je transformisanja neprilika u prilike – uz lično odricanje.
Potpuno volonterski su došli da srede ovu učionicu na otvorenom. Bez toplog obroka, bez putnih troškova – kažu, rade zato što vole i jer znaju da ostavljaju nešto iza sebe. Smatraju da vanučionička nastava može biti sastavni dio obrazovanja, a ne nešto što je ciklusno i vanredno i žele da taj model zadrže i nakon pandemije, da djecu u ovom periodu upute na prirodu, fizički distanciraju ali suštinski povežu.
“Ovdje smo već do sada posadili 239 stabala, zimzelenih, listopadnih, plemenite vrste. Sjevernoamerički hrast, japanski javori, japanske trešnje, tisa, pančićeva omorika. Ovo će biti i botanički vrt i amfiteatar i učionica na otvorenom. Ovo je sve osoblje škole, svi zajedno ovo radimo sa pjesmom. Biće rasvjeta, fenjeri, želimo da prilaz školi bude kao da dolazite u najelitniju školu u Engleskoj, Americi, mi to možemo, imamo resurse, samo nam materijala dajte i mi možemo čuda napraviti. To su neki detalji, neke dvije ptičice, akvarijum sa ribicama, plemenite životinjske vrste da djeca upoznaju da malo o njima brinu da ih paze, njeguju i da ih osposobljavamo za život da budu dobri ljudi, a znanje – izguglaće. Radićemo mi i na znanju. Socijalna distanca i fizička distanca – mi nismo ni u ovo vrijeme dopustili sebi da budemo socijalno distancirani. Komunikacija mora postojati. Kroz online nastavu smo pokušavali održavati takvu nastavu da ne izgubimo dušu”, rekao je Dženana Hodžić, direktor OŠ Kaćuni Busovača.
U ovom mjestu, kažu, ima mnogo kaćuna i po tom cvijetu su i mjesto i škola dobili ime. A u školi koja se po cvijetu zove, po svoj prilici ima mnogo dobrih pedagoga koji znaju šta je potrebno da djeca procvjetaju u dobre ljude i koliko je važno da im uprkos tome sto će doći sa maskama, prvog dana škole ispod tih maski izmame osmijehe.
(N1info.com)