Pridružite nam se u kampanji, povratak u školu – zaštitimo obrazovanje

Ove godine, epidemija koronavirusa primorala je škole kako u našoj zemlji, tako i širom svijeta, da se zatvore.Po prvi put u istoriji, obrazovanje cijele jedne generacije djece je prekinuto. Procjenjuje se da je ovog proljeća više od milijardu i po djece u svijetu ostalo van škole.Neka djeca su se suočila sa izuzetno velikim teškoćama da nastave obrazovanje. To su, između ostalih, djeca ugrožena siromaštvom, bez pristupa televiziji, računaru ili internetu, i djeca čiji staratelji ne mogu da im obezbijede podršku u učenju koje im u ovakvim situacijama ne mogu dovoljno pružiti nastavnici.Stručnjaci upozoravaju da je moguće ponovno rasplamsavanje epidemije ove jeseni, i pozivaju vlade da se pripreme.


Šta je važno?
Škola nije samo mjesto gdje djeca uče. To je i mjesto gdje se osjećaju sigurno, stvaraju prijateljstva, ponekad imaju podršku koju kod kuće ne mogu da dobiju. Da bi se razvijala, djeci je neophodno da budu u društvu vršnjaka sa kojima će razmijenjivati i od kojih će učiti.
Šta mi možemo da učinimo?
Organizacija Save the Children pokrenula je kampanju „Zaštitimo obrazovanje“, kako bi, zajedno sa djecom, roditeljima i partnerima, skrenula pažnju javnosti i relevantnih institucija na važnost obrazovanja, i osiguravanja obrazovanja za svu djecu u kriznim situacijama.

Želimo da damo glas djeci, i da od njih čujemo zašto su škola i obrazovanje važni za njih, i šta im je potrebno da mogu da nastave da uče. Želimo da čujemo glas što većeg broja djevojčica i dječaka, i pomognemo im da se taj glas čuje.
– Učesnici: djevojčice i dječaci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta (7-17 godina)
– Način učešća: uz obavezni pismeni pristanak oba roditelja i saradnju sa roditeljima, djeca snimaju video u kojem ukratko objašnjavaju zašto su im važni škola i učenje. Formular za pismeni pristanak poslaćemo vam mejlom.
Kako da snimiš video?
· Pronađi nekoga ko će ti pomoći u snimanju – roditelji, rođaci, drugari, braća ili sestre. Možeš da se snimaš i sam/sama, ali je u društvu lakše i zabavnije.
· Pronađite zgodno mjesto za snimanje. Potrebno je da ima dovoljno svjetla (da se vidi da si na snimku ti, a ne neka druga osoba) i da bude tiho (važno je da se tvoja poruka čuje). To može biti tvoja soba u kojoj učiš, ili može biti negdje napolju. Važno je samo da imate mir i dobre uslove za snimanje.

· Pročitaj sljedeća pitanja i razmisli malo o njima:
– Voliš li da ideš u školu? Zbog čega?
– Šta ti je najviše nedostajalo dok su škole bile zatvorene?
– Zašto je tebi škola važna? Imaš li neku poruku za drugu djecu, roditelje ili nastavnike?
– Kako provodiš vrijeme sada kad si na raspustu? Pokaži nam svoju omiljenu aktivnost, ako je moguće, u svom videu (npr.fudbal, odbojka, košarka, pjevanje, sviranje, recitovanje, crtanje, igranje raznih igara sa drugarima…)
· Kada se kamera uključi, odgovori na neka od ovih pitanja, ili na sva. Osoba koja snima treba da se pobrine da se na snimku lijepo vidiš i čuješ, i da snimak sačuva.

· Video treba da traje maksimalno dvije minute.
· Kada završite snimanje, provjerite snimak. Ako niste zadovoljni slikom ili tonom, snimite ponovo.
· Kada budete zadovoljni time što ste snimili, pronađite najbolji način da snimak pošaljete nama – u ovome će ti pomoći roditelji ili nastavnici. Snimak nam pošaljite na adresu zvjezdana.dragovic@savethechildren.org

– Kampanja: Od prikupljenih video materijala kreiraćemo jednu zajedničku video poruku, koju ćemo podijeliti sa medijima i relevantnim institucijama i ostalim publikama za koje je važno da ovu poruku čuju. Pojedinačne video snimke ćemo objavljivati na društvenim medijima (svaki dan po jedan)
Izvor:mreza-mira